Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att ge kommuner och myndigheter tydligare befogenheter att agera för att omhänderta uttjänta och övergivna fiskebåtar och tillkännager detta för regeringen.
Det finns cirka 400 000 både uttjänta och övergivna fritidsbåtar i vårt land och dessa kommer sannolikt att öka i antal om inga åtgärder vidtas. Havs- och vattenmyndigheten (HaV) fick i uppdrag av den föregående regeringen att kartlägga problemet med övergivna fritidsbåtar ur ett livscykelperspektiv. HaV skulle även föreslå åtgärder för hur fler båtar skulle kunna återvinnas.
De båtar som är övergivna är inte sällan båtar som är från 60- och 70-talet. Dessa är ofta uttjänta båtar i exempelvis plast och de innehåller inte sällan ämnen som är farliga för såväl djur som natur. Det är således viktigt att dessa tas om hand snarast för att inte orsaka skada på djurliv och läcka farliga kemikalier i våra vatten.
Den utredning som HaV genomfört visar att det idag saknas en möjlighet för både myndigheter och kommuner att ta hand om dessa båtar. Det finns nämligen inte en enskild aktör som har ansvar för att omhänderta fritidsbåtar. Det saknas dessutom tydligt stöd i lagstiftningen för omhändertagande av fritidsbåtar när ägaren är okänd. Denna avsaknad av lagstöd skapar dessutom en situation där myndigheter och kommuner riskerar att bryta mot lagen om man omhändertar övergivna fritidsbåtar. I delredovisningen från HaV finns flera åtgärdsförslag för att stärka kommunernas position när det kommer till att omhänderta dessa uttjänta och övergivna fritidsbåtar.
Sanne Lennström (S) |
|
Ardalan Shekarabi (S) |
Inga-Lill Sjöblom (S) |