Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att utreda en förändring i skattelagstiftningen för att göra generella utbildningar för anställda till skattefri förmån och tillkännager detta för regeringen.
Det finns idag många hinder som gör det svårare för Sveriges företagare att vidareutveckla sin personal och därmed sin verksamhet. Ett av dessa är svårtolkade regler kring skatte- och avgiftsplikt för utbildning av personal.
Läser man på Skatteverkets hemsida så finns följande att finna kring skatteregler kring utbildning: ”Fri utbildning till följd av arbetsgivarens verksamhet är en skattefri förmån för den anställda.” Följdtolkningen av detta, när man läser vidare, är att generella och allmängiltiga utbildningar ej är skattefria utan tolkas som förmån.
Hur skall då företagare som vill vidareutveckla sin personal i stort behov av generella och allmänna utbildningar göra detta? Idag verkar de enda möjligheterna, enligt nu gällande skatteregler, att få generella utbildningar klassade som skattefri förmån för den anställda vara att hävda att personalen är under avveckling. Vilket känns både märkligt och orimligt i en tid när vi behöver fler företagare som vågar satsa på att vidareutveckla sin verksamhet och sin personal.
Därför bör frågan om möjligt utredas, med utgångspunkt att alla satsningar företag gör på att utbilda sina anställda generellt betraktas som en skatte- och avgiftsfri förmån. Något som både skapar fler möjligheter till utbildningstillfällen, stärkt kompetens hos den enskilde och möjlighet för företag att stå stadigt med kompetent personal som bygger verksamheten. En verklig win–win-situation.
Ann-Sofie Lifvenhage (M) |
|