Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om god kompetens i fråga om adhd och dyslexi samt andra neuropsykiatriska diagnoser och tillkännager detta för regeringen.
Barn med adhd, dyslexi samt andra neuropsykiatriska diagnoser får inte alltid det rätta stödet i våra förskolor och skolor. Vi ser att många elever kommer ända till gymnasieskolans individuella program innan bra stödåtgärder anpassade för eleverna sätts in. Då har de ofta stora kunskapsluckor som det kan vara svårt att hinna fylla under gymnasietiden. Förutom kunskapsluckor har eleverna ofta förlorat självkänsla och tron på sin förmåga. För barn med dyslexi är det avgörande att ändamålsenligt stöd och adekvata hjälpmedel sätts in i rätt tid, men det är inte självklart att anpassad pedagogik för dessa barn ingår i utbildningen för lärare och förskollärare. Dessa barn finns i alla barngrupper och i alla klasser och kompetens i hur undervisning och stöd kan anpassas så att elever får bättre förutsättningar att klara skolan borde vara obligatoriskt i lärarutbildningen. Oavsett om man arbetar med små barn i förskolan, barn i grundskolan eller ungdomar i gymnasiet behöver ansvariga lärare få en höjd kompetens inom området.
Det ska vara en självklarhet att alla lärare vet att dyslexi, adhd och andra neuropsykiatriska diagnoser ibland kräver andra undervisningsmetoder och annan pedagogik. Med anledning av ovanstående bör regeringen överväga att se över hur man kan möjliggöra att alla förskollärare och lärare innehar grundläggande kompetens om adhd, dyslexi samt andra neuropsykiatriska tillstånd.
Maria Stockhaus (M) |
|