Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten till ökad studietakt på utbildningar inom bristyrken genom att studierna fortlöper under sommaren och tillkännager detta för regeringen.
Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät visar att det största tillväxthindret för företag är kompetensbrist. Det är en stor förlust för Sverige att ha en hög arbetslöshet samtidigt som arbetsgivare inte lyckas rekrytera trots att arbetstillfällen finns.
Inom flera yrkesområden ser vi att en brist på arbetskraft redan har uppstått eller kommer att uppstå inom en snar framtid. Ett exempel är lärarbristen inom vissa ämnesområden. Utbildningsvägar till bristyrken måste förenklas för att möta dessa brister och studenter behöver erbjudas en snabbare väg in i yrken. Kompletterande lärarutbildning, KPU, är ett gott exempel på hur folk kan komplettera redan inlästa ämneskunskaper med den pedagogiska delen i lärarutbildningen. Men det måste erbjudas snabbare vägar in i yrken även för dem som vill göra karriärbyten i livet. En möjlighet är att mer effektivt använda sommaruppehållet under högskolestudier. För studenter som mer effektivt och utan uppehåll vill läsa in en utbildning skulle större utbildningsprogram, till exempel lärarutbildningen, erbjudas i två takter. En i normaltakt, alltså motsvarande 60 högskolepoäng per år, och en i högre studietakt där även sommaruppehållet tas i anspråk för studier. På så sätt möjliggörs en kortare tid till examen och fler skulle kunna utbildas till bristyrken under en kortare tid men på samma utbildningsinnehåll.
Riksdagen bör ställa sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten till ökad studietakt på utbildningar inom bristyrken genom att studierna fortlöper under sommaren.
Johanna Rantsi (M) |
|