Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att utöka de praktiska inslagen i lärarutbildningen och tillkännager detta för regeringen.
Sverige behöver i en högre utsträckning än idag få ut lärare från lärarhögskolorna som är rustade för att med egen erfarenhet som krydda, efter genomgången utbildning, bli yrkesskickliga lärare och därmed bidra till att höja utbildningsnivån hos våra elever. Samtidigt skulle varje klassrum i våra skolor må extra bra av att ha ännu en vuxen på plats som kan guida och hjälpa eleverna mot deras måluppfyllelse.
Lärarutbildningen idag innehåller en blandning av praktikperioder varvade med teoretiska studier. Dock ser vi en för hög andel avhopp under utbildningens gång och det mest alarmerande är ett alltför högt procenttal av utbildade lärare som efter några år lämnar yrket för helt andra karriärer. Detta riskerar att bli oerhört kostsamt för utbildningssystemet samtidigt som det kommer råda brist på skickliga lärare i en ännu högre utsträckning än idag.
Förändra utbildningen så att praktik sker tidigt i utbildningen för att ge större förståelse och utbyte av den fortsatta teoretiska påbyggnaden som möjlighet till ändrad utbildningsinriktning tidigt under utbildningen samt löpande under utbildningen för att hela tiden kunna testa sina nya kunskaper. En förändrad utbildning med mer praktik ökar möjligheten att studenterna får se yrkets mångfasetterade arbetsdagar med egna ögon samt använda sin nyfunna kunskap från de teoretiska studierna direkt ute i klassrummet.
En utbildning som rustar blivande lärare för ett av vårt lands viktigaste jobb är av största vikt för att vi ska fylla våra skolor med kompetenta lärare som med rätt ”verktyg i verktygslådan” och med ett brinnande engagemang för utveckling kan guida våra unga till kunskaper som öppnar dörrar inför vuxenlivet.
Ann-Sofie Lifvenhage (M) |
|