Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska fastslå en nationell vattenstrategi och tillkännager detta för regeringen.
Sverige är fortfarande ett av de länder som har bäst tillgång till vatten och ett vatten med mycket hög kvalitet. Detta är dock inte en självklarhet och vi ser att vattenbristen successivt breder ut sig över Europa. Denna vinter hade tio regioner i Italien akut vattenbrist, i en tid när vattenståndet borde ligga som högst. I Sverige gick vi in i en sommar med väldigt goda förutsättningar, där våra vattendrag och grundvattendepåer var välfyllda, men en torr vår och en väldigt varm försommar ledde snabbt till extremtorka och brist på vatten på flera ställen. Detta påverkade i sin tur jordbruket rejält, vilket gav klena förstaskördar och flera jordbrukare fick skicka djur på slakt i förtid på grund av foderbrist. Däremot var vi lyckligt lottade när det gällde större mark- och skogsbränder. Denna sommarvärme förbyttes i stora regnoväder, där kulmen nåddes när ovädret ”Hans” drabbade Sverige. Plötsligt var torkan borta och istället fick vi kämpa med översvämningar, bortsköljda vägar och dränkt jordbruksmark.
Behovet av en nationell vattenstrategi blir allt mer tydligt och vi ser idag att våra kommuner saknar vägledning i hur dessa frågor ska hanteras. Vissa kommuner kämpar med sin vattenförsörjning, och de flesta kommunerna brottas med ett va-system som inte är anpassat för dagens behov och man har ingen som helst redundans i sina system. Med en nationell vattenstrategi att förhålla sig till skulle man kunna stärka hela va‑kollektivet i landet och samtidigt skapa beredskap och redundans när det gäller både torka och extremnederbörd.
Thomas Ragnarsson (M) |
|