Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vallagen bör uppdateras på så sätt att digital signering likställs med ”skriftligen” eller ”egenhändigt underteckna” och att detta ska gälla fr.o.m. de allmänna valen 2026 och tillkännager detta för regeringen.
I högtidstal brukar det heta att Sverige ska ligga i framkant inom den digitala utvecklingen. I verkligheten ser vi att det inte alltid är så. Socialtjänstens fortsatta användande av faxen är ett tydligt exempel. Ett annat exempel är rutinerna för att processa fram valsedlar för politiska partier.
För de politiska partierna och för kandidater inför allmänna val och Europaparlamentsval är det åtskilliga blanketter och anmälningar som skall undertecknas:
Idag är det en regel i vårt land att digitala signaturer godkänns för undertecknande av såväl avtal som bekräftelser av olika handlingar. Ett förfarande som har inneburit stort underlättande och effektivisering av många verksamheter.
I vallagen där partier, behöriga för partierna och kandidater föreskrivs att underteckna olika dokument anges att dessa ska vara ”skriftligen” eller ”egenhändigt undertecknade”. Detta innebär att vi fortfarande ännu inte tillåter digital signering av t.ex. anmälan om att delta i de allmänna valen eller för kandidater att underteckna den så kallade förklaringsblanketten, som varje kandidat måste skriva under för att vara valbar. Fortfarande krävs det att detta görs manuellt på papper och med kulspetspenna. Det medför för såväl partiernas företrädare som kandidater en omständlig byråkrati med stor tidsåtgång och långa ledtider.
Några exempel från 2 kap. vallagen som reglerar partier och kandidater:
Vallagen behöver uppdateras så att den utformas på ett modernt och tidsenligt sätt som gör det enkelt att göra rätt. En uppdatering bör göras där ”digital underskrift/signering” likställs med exempelvis ”skriftligen” eller ”egenhändigt undertecknad”. Uppdateringen bör vara på plats innan de allmänna valen 2026.
Magnus Jacobsson (KD) |
|