Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att återinföra skattereduktionen för fackföreningsavgift och tillkännager detta för regeringen.
År 2002 infördes en avdragsrätt (skattereduktion) för fackföreningsavgifter. Den avskaffades sedan 2007 av en borgerlig regering. Den socialdemokratiska regeringen återinförde så avdragsrätten år 2018. Skattereduktionen återuppstod alltså, bara för att året efter plockas bort av Moderaterna och Kristdemokraterna. Vid två tillfällen har avdragsrätten eller skattereduktionen för människors fackföreningsavgift införts för att sedan avskaffas igen.
Skattereduktion på fackföreningsavgifter bidrar till en ökad ekonomisk jämställdhet och jämlikhet. Vid införandet 2002 underströks vikten av likabehandling av avgifter mellan arbetstagare och arbetsgivarorganisationer. Det pekades då på att arbetsgivarorganisationer skiljer mellan medlemsavgiften och serviceavgiften och att avdragsrätt gäller för arbetsgivare för medlemskap i arbetsgivarorganisationer. Det gjordes då en uträkning för att fastställa hur stor del av avgiften till arbetstagarorganisationerna – fackföreningarna – som skulle ligga till grund för skattereduktion för att motsvara arbetsgivarnas avdragsrätt. (SOU 2000:65 Avdragsrätt för fackföreningsavgiften).
För oss socialdemokrater är det självklart att avdragsrätten inte bara ska gälla för arbetsgivarorganisationer utan också för arbetstagares medlemskap i arbetstagarorganisationer. Det är viktigt för svensk arbetsmarknad att vi har en hög organisationsgrad av arbetstagare. Likaså är det svårt att motivera att arbetstagare och arbetsgivare ska behandlas olika i detta hänseende. Vi ska ha jämnstarka och välmående parter på svensk arbetsmarknad.
Kristoffer Lindberg (S) |
|
Jim Svensk Larm (S) |
Linnéa Wickman (S) |
Sanna Backeskog (S) |
|