Vi har som samhälle redan tagit två viktiga kliv för att stödja den så viktiga klimatomställning som nu sker i vårt samhälle med Norrland som utgångspunkt. Dessa reformer har varit helt avgörande. Industri- respektive Klimatklivet har möjliggjort den gröna omställningen inom industrin och samhället i stort hittills, som vi nu ser hända runt om i exempelvis Norrbotten. Detta har medfört en samhällsomvandling som behöver ske både snabbt och hållbart i kommun efter kommun.
För att göra denna samhällsomställning möjlig, som i sig blir en förutsättning för klimatomställningen, utan att det samtidigt urholkar välfärden lokalt eller knäcker kommunerna totalt, behöver staten ta ett tredje kliv, kommunklivet.
Kommunklivet skulle innebära en möjlighet att minska risken för kommunerna i ett tidskritiskt skede. En statlig reform där de exempelvis skulle kunna få både statsbidrag för att stärka sitt arbete kring tillstånd och etableringar och statliga kreditgarantier för lån till nödvändiga investeringar för bygget av hållbara samhällen kopplat till den gröna omställning som nu sker.
Ska vi lyckas med klimatomställningen behövs också en hel samhällsomställning och vi kan redan nu se hur detta kostar på rejält för enskilda kommuner i Norrbotten. Som land har vi varit duktiga på att möta nedgång, varsel och uppsägningar. Nu handlar det om att vända på perspektiven. Den gröna omställningen inom industrierna möjliggjordes av den socialdemokratiska regeringens politik, men kommer att kräva stora investeringar även för kommunerna lokalt.
Norrbotten är först ut. Men många kommuner runt om i Sverige kommer mest troligt gå i samma riktning i samband med att hela den svenska industrin genomgår den för planeten nödvändiga gröna omställningen. Kommuner som, på väldigt kort tid, ska möta stora etableringar och ställa om behöver samhällets gemensamma stöd.
Fredrik Lundh Sammeli (S) |
|
Ida Karkiainen (S) |
Linus Sköld (S) |
Zara Leghissa (S) |
|