Motion till riksdagen
2023/24:2003
av Sofie Eriksson m.fl. (S)

Karensavdraget


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att avskaffa, eller omformulera, karensavdraget för att skapa en mer jämlik arbetsmarknad och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den som är sjuk ska inte gå till jobbet. Man ska kunna fokusera på att vila och till­friskna. Det finns risker med att arbeta trots sjukdom, det kan ta längre tid att bli frisk och att anstränga en sjuk kropp kan leda till fler och värre besvär. Den som går till jobbet sjuk kan även föra med sig smittan till arbetsplatsen och till samhället i stort på vägen till och från arbetsplatsen.

Att man går till jobbet sjuk kan ha flera orsaker. Det kan handla om att man inte vill sätta sina kollegor i en tuff situation med för få på plats eller att man inte har råd att gå miste om inkomst på grund av karensavdraget.

Arbetsgivarna har ett ansvar för att lösa situationen på jobbet i den sjukes frånvaro, men vi i riksdagen har ett ansvar för att göra något åt det andra. Sverige är det enda land i Norden som har karensavdrag. Det är hög tid att göra något åt det. Att kunna vara hemma från jobbet när man är sjuk ska inte vara en fråga om vem som har råd.

Karensavdraget, som det är utformat idag, förstärker de klassklyftor som redan finns på vår arbetsmarknad. För de yrkesgrupper som ingår i LO-kollektivet, eller andra i så kallade kontaktyrken, innebär detta avdrag att de drabbas hårdare än andra vid sjuk­doms­fall.

Dessa yrkesgrupper har i regel ingen möjlighet att arbeta hemifrån när de är sjuka. Detta innebär att de antingen utsätter sig för risken att försämra sin hälsa ytterligare genom att gå till jobbet medan de är sjuka eller så drabbas de ekonomiskt av att inte kunna arbeta. Enligt fackförbundet Kommunal förlorar dess medlemmar i genomsnitt cirka 1 000 kronor i månaden på grund av karensavdraget.

Utöver den ekonomiska förlusten bidrar detta även till en ökad sjuknärvaro på arbets­platser, vilket i sin tur kan leda till att fler människor blir sjuka. Detta är inte hållbart för varken individens hälsa, arbetsplatsernas effektivitet eller samhälls­ekonomin. Rapporten Sjuk på jobbet från Handelsanställdas förbund visar att hela sju av tio inom handeln arbetat trots sjukdom de senaste 12 månaderna. Tre av tio gör det ofta. Detta är allvarligt.

För att motverka denna orättvisa effekt av karensavdraget bör en översyn genom­föras om möjligheterna att avskaffa, eller omformulera, detta avdrag. Målet med utredningen bör vara att skapa en mer rättvis arbetsmarknad, där alla yrkesgrupper har samma möjligheter och förutsättningar vid sjukdom. Denna reform skulle vara ett viktigt steg mot att skapa mer jämlika arbetsvillkor i Sverige.

 

 

Sofie Eriksson (S)

 

Lars Isacsson (S)

Peter Hultqvist (S)