Motion till riksdagen
2023/24:1934
av Sofia Amloh och Hans Ekström (båda S)

Snabbare tillståndsprocesser


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för en snabbare och effektivare tillståndsprocess, där större hänsyn till klimatvinster tas, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Stålproduktionen vid SSAB utgör idag en betydande del av de svenska – och finska – koldioxidutsläppen. Den gamla tekniken som SSAB använder sig av medför omfattande negativ miljöpåverkan.

Men med den nya svenska tekniken för ståltillverkning kommer SSAB att revolu­tionera sin miljöpåverkan på. Genom användningen av den innovativa tekniken Hybrit, som möjliggör ståltillverkning utan kol, kommer SSAB att göra en 180 graders vänd­ning och bli ett föredöme inom miljövänlig industri. Detta kommer resultera i en imponerande minskning av koldioxidutsläppen i Sverige med tio procent och i Finland med sju procent. Denna bedrift är ett stort framsteg i kampen för en bättre miljö och visar att grön omställning är möjlig.

Hybrit-tekniken kräver emellertid betydande mängder elektricitet, vilket innebär behov av nya kraftledningar. SSAB, i samarbete med LKAB och Vattenfall, har tagit initiativet till att omforma stålproduktionsprocessen genom Hybrit – Hydrogen Break­through Ironmaking Technology.

Denna banbrytande teknik innebär att vätgas producerad med fossilfri el istället för det traditionella kokskolet. Genom en process kallad direktreducering, som tar plats i en elektrisk ljusbågsugn, ersätts dagens masugnsprocess. Resultatet blir vatten, som dess­utom kan återanvändas för produktionen av vätgas. Denna omställning gynnar inte bara företagen utan hela Sverige och utgör en viktig del i vår klimatomställning.

Detta initiativ är inspirerande och uppmärksammas internationellt. Oxelösund, som är först ut inom SSAB att anamma hållbar produktion, förväntas minska sina koldioxidutsläpp med över 80 procent. Målet är att Oxelösund ska vara världsledande genom att leverera fossilfritt stål redan 2026.

För att effektivt stödja denna gröna omställning behöver vi prioritera en snabb och smidig utbyggnad av kraftledningar. Beslutet från Energimarknadsinspektionen att god­känna en ny luftburen ledning är avgörande för säkerhet, tillförlitlighet och effektivitet i nätverket. Nu är det av yttersta vikt att myndigheter och domstolar hanterar ärendet och överklagandeprocessen snabbt och effektivt.

För att nå våra klimatmål måste vi omforma vårt samhälle i en snabbare takt. Svensk industri, inklusive SSAB, är en del av lösningen snarare än problemet. Genom att använda industrin som en drivkraft för klimatomställningen kan vi skapa tillväxt, utveckling och nya gröna jobb i hela Sverige. Den svenska industrin har kapacitet att vara världsledande inom klimatomställning.

Omställningen av SSAB och basindustrin i Sverige har en revolutionerande inverkan på klimatet och kommer att påverka konkurrenskraften under lång tid framöver. Tusen­tals jobb är beroende av denna omställning. SSAB:s omställning i Oxelösund kräver en kraftledning för elförsörjningen som krävs för koldioxidfri stålproduktion, och denna behövs nu.

Det handlar om vårt klimat, jobben och om att göra Sverige grönt. Det är av yttersta vikt att viktig och nödvändig teknikomställning blir av. För varje dag som kraft­ledningsprojektet försenas hamnar Sverige längre ifrån att uppnå sina klimatmål. Effektivisering och snabbare handläggning av tillståndsprocesser är därför avgörande. Vi måste göra en översyn av befintliga regelverk och sträva efter en effektivare och snabbare tillståndsprocess som tar hänsyn till klimatnyttan.

 

 

Sofia Amloh (S)

Hans Ekström (S)