Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undersöka möjligheten att utöka vaccinationsprogrammet för barn och unga med vaccin mot TBE och tillkännager detta för regeringen.
Att röra sig i naturen och uppleva friluftslivet är bra för folkhälsan. Många barn och unga lär sig tidigt att detta är viktigt och en naturlig del i livet. Inte minst under pandemin har det blivit som ett extra vardagsrum för barn och unga. I naturen lever även djur och flera av dessa kan bära på sjukdomar som kan överföras till människor. Det gäller kanske framförallt fästingar. Tyvärr händer det att barn får fästingburen hjärnhinneinflammation, TBE, av utevistelsen. Detta virus påverkar det centrala nervsystemet och kan leda till många besvär som gångsvårigheter, talrubbningar, koncentrationsstörningar, minnesstörningar och förlamningar.
TBE är en allvarlig sjukdom. Därför är det väldigt bra att vaccinera sig mot sjukdomen. Tyvärr är det ganska dyrt idag. Att ge alla barn och unga möjlighet att röra sig ute i naturen med familjen eller föreningslivet utan att smittas av TBE är bra för oss alla. Barnen ska inte hindras att vistas i naturen på grund av att föräldrarna inte har ekonomiskt utrymme för vaccination mot TBE.
Idag kostar en grundvaccination med tre sprutor cirka 1 000 kronor per person. I en familj med tre barn och två vuxna blir det en kostnad på runt 5 000 kr. Det tär hårt på redan prövade familjers ekonomi. Det finns goda exempel på regioner som gått före. Sörmland har sedan 2018 erbjudit gratis vaccin mot TBE för barn mellan 3 och 19 år. Det enklaste sättet att nationellt ta ansvar för att skydda barn mot TBE vore dock att inkludera vaccin mot TBE i vaccinationsprogrammet för barn och unga. Det bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
Magnus Manhammar (S) |
|