Motion till riksdagen
2023/24:1766
av Michael Rubbestad (SD)

Talartid i fullmäktige enligt kommunallagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i kommunallagen ge möjligheten att reglera talartid i kommunfullmäktige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt 5 kap. 72 § kommunallagen (2017:725) ska fullmäktige anta en arbetsordning av vilken det ska framgå vad som i övrigt ska gälla för fullmäktiges sammanträden och handläggningen av ärenden.

Många kommuner antar i sin arbetsordning en rekommenderad talartid samt fast­ställer maxantal inlägg i debatten, interpellationer och frågor, vilket då oftast formuleras med uttrycket ”bör”. Att följa en sådan antagen arbetsordning avseende talartiden och antal inlägg är dock inget annat än just en rekommendation, och en ledamot kan när helst den så önskar avvika från dessa fastställda talartider och antal eftersom kommunal­lagen står över den lokalt antagna arbetsordningen. I vissa extrema fall har enstaka leda­möter i Kommunsverige hållit så långa anföranden som fyra timmar.

Att yttrandefrihet och möjligheten att göra sin demokratiska röst som folkvald hörd råder det ingen tvekan, men det är rimligt att någon form av möjlighet till begränsning införs i kommunallagen. Om fastställd talartid och antal debattinlägg ska införas, och hur dessa regler ska vara utformade, bör avgöras av fullmäktige självt i den lokala arbets­ordningen i respektive kommun, och förslagsvis bör även enighet i fullmäktige råda för att säkerställa att inte demokratin och oppositionens möjlighet att syna de styrande inskränks.

Med anledning av detta föreslår jag att kommunallagen revideras på sådant vis att kommunfullmäktige i sin lokala arbetsordning ges möjlighet att reglera talartid och antalet inlägg och att dessa sedan ska vara bindande förutsatt att ett enigt fullmäktige beslutat om dem.

 

 

Michael Rubbestad (SD)