Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge berörda myndigheter, såsom Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen, i uppdrag att tydliggöra att det är staten, inte skogsägaren, som har utredningsansvaret gällande förekomster av arter i skogen, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
I juni 2022 beslutade den dåvarande regeringen att ändra den hårt kritiserade artskyddsförordningen. Det var välkommet eftersom artskyddsförordningen tidigare innebar att alla fågelarter skulle ha ett lika strikt skydd som de mest sällsynta fågelarterna i landet. Genom förändringen är nu förhoppningen att skogsägare inte ska hindras ifrån att bruka sin skog när det förekommer vanliga fåglar som inte påverkas i större grad av skogsbruk.
Även om det är positivt att en förändring nu gjorts i artskyddsförordningen, så har nya problem uppenbarat sig kring dagens artskydds- och ersättningsregler.
En ny dom förtydligar att det är skogsägaren, och inte staten, som har utredningsansvaret före en avverkning för att visa att miljöbalken och artskyddet följs. Inventeringen ska dessutom genomföras vid tre tillfällen och på väldigt detaljerad nivå, vilket i vissa uppskattningar kan kosta uppåt 50 000 kronor för den enskilde.
Det är inte rimligt att enskilda skogsägare ska göra omfattande och dyra utredningar om artförekomster för att eventuellt få bruka sin skog. Frågan behöver därför snarast ses över och åtgärdas.
Detta bör ges regeringen till känna.
Helena Lindahl (C) |
|
Anders W Jonsson (C) |
Anne-Li Sjölund (C) |