Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa obligatorisk ursprungsinformation för kött som serveras på restaurang och i andra storhushåll och tillkännager detta för regeringen.
I butikshyllorna måste köttprodukterna vara ursprungsmärkta, men det gäller inte när köttet serveras på restaurang. Trots ett ökat tryck från konsumenterna används frivilliga branschgemensamma ursprungsmärkningar endast i begränsad utsträckning. Därför är det hög tid att införa obligatorisk ursprungsinformation för kött som serveras på restaurang och i andra storhushåll.
Den senaste tiden har konsumenternas kunskap och medvetenhet om köttprodukters ursprung samt klimat- och miljöpåverkan ökat. Livsmedelsverkets konsumentundersökning (dnr 2021/01156) visar att en majoritet av konsumenterna i Sverige, över 8 av 10, anser att det är viktigt att restauranger anger ursprungslandet för det kött som serveras. Att köttet är svenskt är ofta ett mervärde för konsumenter, eftersom vi har ett gott djurskydd och en låg användning av antibiotika i Sverige. Införandet av obligatorisk ursprungsmärkning handlar om att konsumenter ska få korrekt information och möjlighet att göra medvetna och hållbara val. Det säkerställer dessutom konkurrens på lika villkor i livsmedelskedjan.
De grundläggande bestämmelserna om märkning av livsmedel finns i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna. Därutöver finns kompletterande bestämmelser om ursprungsinformation i andra regelverk. I dag är det obligatoriskt inom EU att ange ursprungsland för vissa förpackade livsmedel, såsom nötkött, fisk och färsk frukt. Det finns emellertid inga krav på obligatorisk ursprungsangivelse på livsmedel som tillhandahålls på restaurang eller i storhushåll.
För att länder inom EU ska kunna införa nationella bestämmelser om ursprungsmärkning krävs en anmälan till EU-kommissionen och medlemsstaterna. Frankrike, Irland och nyligen även vårt grannland Finland har redan infört regler för ursprungsmärkning av kött på restaurang och i storhushåll. Den tidigare socialdemokratiskt ledda regeringen anmälde i september 2022 till EU-kommissionen och medlemsstaterna att Sverige planerade att införa nationella bestämmelser om obligatorisk ursprungsinformation. Denna anmälan återkallades dock av den nuvarande regeringen i november 2022.
Ursprungsmärkning av kött på restaurang och i andra storhushåll är en viktig fråga för svenska konsumenter och lantbrukare samt för svensk livsmedelsproduktion. Med det sagt bör en sådan märkning utformas på ett sätt som inte innebär ett oproportionerligt betydande hinder för den fria rörligheten för varor inom EU.
Aida Birinxhiku (S) |
|