Motion till riksdagen
2023/24:165
av Björn Söder m.fl. (SD)

Utredning om Allmänna arvsfondens verksamhet och framtid samt hur medel ur fonden ska fördelas


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tydliggöra Allmänna arvsfondens verksamhet och framtid samt hur medel ur fonden ska fördelas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Allmänna arvsfonden bildades 1928 när riksdagen beslutade att kusiner och mer avlägsna släktingar inte längre skulle ärva. Arv från den utan släktarvingar och utan testamente skulle heller inte tillfalla staten. I stället skulle arven gå till allmännyttiga ändamål. För att möjliggöra detta inrättades Allmänna arvsfonden, där mottagare av pengar ur fonden skulle vara barn och ungdomar. Senare tillkom även gruppen personer med funktionsnedsättning. Genom lagen (2021:401) om Allmänna arvsfonden breddades ändamålet för fonden fr.o.m. den 1 juli 2021 till att omfatta även verksamhet till förmån för äldre personer.

Fonden förvaltas som en särskild fond av Kammarkollegiet. Arvsfondsdelegationen beslutar om fördelning av stöd från fonden. Regeringen redovisar årligen till riksdagen förvaltningen av arvsfonden och fördelningen av stöd från fonden. Regeringen anger även inriktning och prioriteringar för Arvsfondsdelegationens verksamhet.

Fonden har bidragit till mycket positivt men tyvärr har den på senare år utvecklats i fel riktning.

Regeringen menar dock att Arvsfondsdelegationen sammantaget fördelat medel på ett väl genomfört sätt och i enlighet med arvsfondens ändamål och de prioriterade områdena, och den samlade bedömningen enligt regeringen är att Arvsfondsdelegationen i allt väsentligt fullgör sitt uppdrag. Socialutskottet delar i sitt betänkande (2021/22:SoU4) regeringens bedömning att Arvsfondsdelegationen sammantaget har fördelat medel på ett väl genomfört sätt och i enlighet med Allmänna arvsfondens ändamål och priori­terade områden.

Men samtidigt som föreningar som gör goda samhällsinsatser, som t ex funktions­hinderorganisationer och idrottsföreningar, erhåller medel från fonden finns ett flertal mottagare som kan ifrågasättas, som olika kulturföreningar, organisationer bildade på etnisk grund och ungdomsorganisationer med minst sagt tveksam värdegrund. Bland mottagarna genom åren finns vänsterextrema rörelser och politiska aktivistgrupper på vänsterkanten.

Det är mycket tydligt att Allmänna arvsfonden inte lever upp till sin egen gyllene regel om att ”alla verksamheter som får stöd ur Allmänna arvsfonden ska vila på demokratisk grund”.

Tvärtemot regeringens och utskottets ställningstagande vore det både önskvärt och bra om riksdagen gjorde tydliga ställningstaganden vad gäller Allmänna arvsfondens verksamhet och framtid samt hur medel ur fonden ska fördelas.

 

 

Björn Söder (SD)

 

Ann-Christine Frohm Utterstedt (SD)

Markus Wiechel (SD)