Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att yrkesverksamma inom skola och hälsovård inte bör ha en skyldighet att rapportera individer som riskerar utvisning, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Tidöavtalet innehåller en skrivning som innebär att det ska införas en anmälningsplikt för offentligt anställda som kommer i kontakt med papperslösa personer i sitt arbete. Det finns en ökande oro över att personalen inom skolan och hälsovården måste anmäla individer som riskerar utvisning. Detta skapar etiska och moraliska dilemman som påverkar dessa yrkesgruppers förmåga att fullfölja sina primära uppgifter att utbilda och vårda.
Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till utbildning, även de barn som befinner sig i Sverige utan tillstånd. Skolan ska vara en trygg plats för barnen och de ska ha möjlighet att skaffa sig en utbildning inför framtiden oavsett hur deras livssituation ser ut. Även de som söker akut sjukvård ska känna sig trygga och våga söka sig till sjukvården när de befinner sig i en utsatt situation. Inom sjukvården råder det sekretess som innebär att personalen inte får lämna ut uppgifter om sina patienter. En anmälningsplikt skulle innebära att svårt sjuka patienter undviker att uppsöka vård eftersom de riskerar att anmälas till Migrationsverket. Yrkesverksamma inom skola och hälsovård ska inte ha en skyldighet att rapportera individer som riskerar utvisning.
För att upprätthålla ett inkluderande och rättvist samhälle är det nödvändigt att våra institutioner förblir platser som står öppna för alla, oavsett bakgrund. Detta förslag har som mål att skydda de professionella som arbetar inom dessa sektorer, så att de kan fokusera på sina kärnuppdrag utan att behöva navigera i komplicerade och potentiellt farliga etiska gråzoner.
Denis Begic (S) |
|
Karin Sundin (S) |
Matilda Ernkrans (S) |