Motion till riksdagen
2023/24:1589
av Matilda Ernkrans (S)

Ökad internationell solidaritet och ungdomsdelegater i FN 


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska fortsätta att vara en stark global röst genom att stå upp för principen om att avsätta 1 procent av BNI till bistånd och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att säkerställa svenska ungdomsdelegater i FN:s processer och arbete och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En bättre värld, ett tryggare Sverige. Det hänger ihop. Den internationella solidariteten. Sverige har sedan FN tog beslut om hur länder ska kunna bidra till att lyfta människor ur fattigdom och förtryck stått upp för det. Sverige var också om inte först i världen så bland de första i världen att nå 0,7 % av BNI till bistånd. Vårt land har därutöver sedan 70-talet avsatt 1 % av vårt ekonomiska välmående (BNI) till bistånd. Det har gett Sverige en stark global röst för fred, frihet och mänskliga rättigheter. Det har gett Sverige möjlig­heter att bygga broar och förtroenden världen över.

Högerregeringen och SD har nu satt Sverige på en annan bana där den internationella solidariteten minskar för varje dag. Det får effekter, i en svagare klimat- och miljöpolitik, i en svagare EU-politik, i en svagare utrikes- och biståndspolitik. Sveriges röst och säker­het har försvagats. Det är olyckligt på många sätt.

Nu vet vi också att Sverige riskerar att bli det enda EU-landet att sluta skicka ungdoms­delegater till FN:s processer och arbete. Det bryter en lång tradition av att i över tre decen­nier vara världsledande på ungas representation i multilaterala system. Sverige var ett av de första länderna att ta ansvar för att skicka ungdomsdelegater. Nu synes detta avslutas.

Bakgrunden är att regeringen dragit in den finansiering som möjliggör barn och ungas representation i FN. Den som möjliggör att företrädare från olika barn- och ungdomsorga­nisationer finns representerade i FN-processer som rör mänskliga rättigheter, hållbar utveckling, miljö, klimat och biodiversitet.

Sverige behövs för internationell solidaritet. Vårt land ska bidra till fred, stå upp för folkrätten, för kvinnors och barns rättigheter, solidaritet, fattigdomsbekämpning, nedrust­ning, demokrati, jämställdhet och ett starkt klimat- och miljöarbete. Sverige har en uppgift att öka respekten för de mänskliga rättigheterna, demokratin och den regelbaserade världs­ordningen. Inte minst påtagligt just nu med Rysslands olagliga anfallskrig mot Ukraina.

Att i detta läge som högerregeringen och SD föreslår att ta bort förutsättningarna för ungas deltagande är under all kritik. Sverige borde istället säkerställa ungas representation också från Sverige, erkänna det viktiga i detta internationella åtagande, barn och ungas engagemang och röster behövs i FN:s processer och arbete. Dessutom behövs våra svenska ungdomsorganisationer och ungdomsdelegater också här hemma i Sverige för att stärka engagemanget och kunskapen om FN och i frågor om mänskliga rättigheter, hållbar utveckling, fred och säkerhet bland barn och unga i Sverige och världen.

 

 

Matilda Ernkrans (S)