Inflationsutvecklingen gör allt dyrare och redan idag belastas föräldrar och barn med dolda avgifter i skolan. Trots att dolda avgifter inte ska tas ut, tvingas föräldrar och elever ta med egen frukt till mellanmålet, bekosta egna matsäckar vid skolutflykter, köpa dyr sport- eller friluftslivsutrustning och i vissa fall även ersätta tekniska apparater som Ipads eller datorer. Detta ska inte vara okej, men fortsätter ändå.
Skolan ska huvudsakligen vara avgiftsfri men obetydliga kostnader får tas ut vid enstaka tillfällen, säger skollagen.
På Skolverkets hemsida står det att läsa: ”Eleverna ska ha tillgång till böcker och andra lärverktyg utan kostnad. Men det får finnas enstaka inslag av små kostnader för eleverna, till exempel en färdbiljett eller en mindre entréavgift till ett museum.” Svensk skola är alltså inte helt avgiftsfri och därmed inte heller jämlik.
Dessa dolda avgifter förstärker ojämlikheten i skolan och skapar en orättvis situation där familjens ekonomi direkt påverkar elevens skolvardag. Det är dags att säkerställa att skolan är helt kostnadsfri för alla elever. För att detta ska bli möjligt, bör alla huvudmän fullt ut finansiera kostnader för frukost, mellanmål, lunch vid utflykter samt teknisk utrustning.
Samverkan med exempelvis fritidsbankerna kan bli en del av lösningen för att möjliggöra idrott och fritid för alla elever, oavsett familjens ekonomiska förutsättningar. Genom att erbjuda alla elever samma förutsättningar, kan vi bidra till en mer jämlik skola.
Mattias Vepsä (S) |
|