Fritidshemmen ska vara en självklar del av skoldagen. Det är en plats där barn har möjlighet att leka, lära och utvecklas utanför den obligatoriska skoltiden. För många barn och föräldrar är fritidshemmet en omtyckt och viktig verksamhet. Tyvärr har resurserna till fritidshemmen minskat under lång tid, vilket har påverkat kvaliteten och tillgängligheten.
Den tidigare regeringen vidtog flera åtgärder för att förbättra fritidshemmens kvalitet och personaltäthet. Fritidshemmen kan främja barns utveckling, inklusive kunskaper, samarbetsförmåga, självkänsla och sociala kompetenser. Därför har fritidshemmen potential att bidra till högre kunskapsresultat och jämlika livschanser.
Idag beläggs barnomsorg på fritidshem med en avgift där kommunerna använder maxtaxan. Det innebär att det finns ett tak för den högsta avgiften som gäller för både kommunala och fristående fritidshem. För 2022 är den högsta avgiften för ett barn på fritidshem 1 048 kronor per månad om hushållets sammanlagda inkomst överstiger 52 410 kronor per månad.
En föreslagen åtgärd är att erbjuda alla barn minst 10 timmar per vecka på fritidshem utan avgift. Detta skulle eliminera ekonomiska hinder och ge alla barn lika möjligheter att delta i fritidshemmens aktiviteter. Det skulle också bidra till mer jämlika uppväxtvillkor för barn som annars riskerar att uteslutas från fritidshemmen av ekonomiska skäl.
Det är av yttersta vikt att alla barn får tillgång till fritidshemmens undervisning, minst tio timmar per vecka och under lov, för att säkerställa barns rätt till kunskap, kultur och kreativitet. Detta åtgärdspaket skulle vara ett positivt steg mot en mer inkluderande och jämlik utbildning och fritid för alla barn i Sverige.
Adnan Dibrani (S) |
|
Aida Birinxhiku (S) |
Jennie Nilsson (S) |