Det är viktigt att hela landet känner sig delaktigt i myndighetsutövningen. Utan statlig närvaro i landet minskar känslan av samhörighet och det riskerar att leda till polarisering och fragmentering.
Den förra socialdemokratiska regeringen har flyttat ut eller fattat beslut om att flytta ut myndigheter från Stockholm ut i landet. Det handlar om E‑hälsomyndigheten till Kalmar, Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd till Skellefteå, delar av Strålsäkerhetsmyndigheten med 120 anställda till Katrineholm, Polarforskningssekretariatet till Luleå, Myndigheten för kulturanalys till Göteborg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor till Växjö, delar av ESF-rådet till Gävle, delar av Universitets- och högskolerådet till Visby och delar av Tillväxtverket till Östersund. En utredning har också föreslagit ökad statlig närvaro i Härnösand.
Den parlamentariska landsbygdskommittén presenterade ett förslag om flytt av 10 000 statliga jobb i Stockholmsregionen till mindre orter och glesbygd. Detta under fem till sju år.
Det återstår att se vad den nya högerkonservativa regeringen kommer att göra med omlokaliseringen. Historiskt har de inte visat samma intresse för att statliga myndigheter ska finnas representerade i hela landet.
Även under de socialdemokratiska åren har Halland blivit utan omlokaliserad myndighet. Det är i längden inte rimligt att en vital landsände, hem åt mer än 300 000 svenskar, på detta sätt lämnas utanför. Om hela landet ska leva så borde det vara Hallands tur härnäst.
Adnan Dibrani (S) |
Jennie Nilsson (S) |