Motion till riksdagen
2023/24:1537
av Eva Lindh m.fl. (S)

Utveckla Finsam och underlätta samverkan


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vidareutveckla samverkan mellan huvudmän samt se över Finsamlagstiftningen för att säkra och utveckla stödet till personer i behov av stöd av flera aktörer och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att utveckla Finsamlagstiftningen för att kunna omfatta fler områden och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över sekretesslagstiftningen och andra berörda regler för att på ett rättssäkert sätt kunna dela information och ha gemensamt dokumentationsmaterial och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Finsamlagstiftningen innebär att samordningsförbunden genom strukturerad samverkan mellan kommuner, regioner, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kan ge samlat stöd för arbetslivsinriktad rehabilitering. Finsam är det mest effektiva både för att kunna samordna stöd men också för att utveckla nya strukturer för målgrupper med behov av stöd från de fyra myndigheterna.

Samordningsförbunden har sen Finsamlagstiftningen började gälla den 1 januari 2004 etablerat sig i stora delar av landet. Med en strukturerad samverkan mellan dessa myndig­heter ges personer med behov av rehabiliteringsinsatser ökad möjlighet att komma vidare till ett bättre och tryggare liv.

Många gånger är bristen på samverkan ett hinder för att ge människor det stöd och den hjälp som de behöver. För att möta människors och samhällets utmaningar bör vi utöka möjligheterna till samordning och kunna arbeta över organisations- och myndighets­gränserna där så behövs. Hur vi valt att organisera våra myndigheter och verksamheter bör inte påverka kvaliteten på välfärdens verksamheter.

Samordningsförbunden, Finsam, har som uppdrag att gemensamt mellan olika huvudmän samordna och stödja rehabiliteringsinsatser för personer som är mellan 16 och 64 år. Det är en viktig verksamhet som redan gör stor skillnad både för myndig­heternas gemensamma ansträngningar och i förlängningen för många personer med samordnade behov. Samordningsförbunden har visat hur verkningsfullt det är när myndigheter går samman och kan ge människor stöd att gå vidare och få ett tryggare och bättre liv. Det skulle vara önskvärt att utveckla arbetssättet vidare för att kunna arbeta på fler sätt och gälla fler insatser samt se över möjligheten att utöka området för Finsam. En utgångspunkt bör vara att säkra att insatserna kommer fler till godo, med hög kvalitet och likvärdighet över hela landet.

Det finns upplevda hinder för att denna samordning ska kunna utvecklas. Försäkrings­kassans nyare riktlinjer innebär en snävare tolkning av vad dess medarbetare kan bidra med i insatser finansierade av samordningsförbunden.

Sedan Arbetsförmedlingen omorganiserats och reformerats har dess förmåga att agera på lokal nivå kraftigt reducerats och det riskerar att få stora konsekvenser för dess del­tagande i Finsam.

Det finns också svårigheter att kunna dela information och ha gemensam dokumen­tation, vilket försvårar samverkan. De hindren behöver undanröjas för att vi ska kunna gå vidare med denna viktiga samordning och följa upp avslutade insatser. Alla vinner på en väl samordnad process, både samhället i stort och inte minst den enskilde. För att under­lätta samverkan mellan huvudmän och utveckla samordningsförbunden är det angeläget att lagstiftningar och regelverk ses över i enlighet med det som anförs i motionen.

Finsamlagstiftningen har en stor potential och ett viktigt syfte.

 

 

Eva Lindh (S)

 

Johan Andersson (S)

Johan Löfstrand (S)

Mattias Ottosson (S)

Teresa Carvalho (S)