Den högre utbildningen skulle tjäna på att fler kvinnor stannar kvar inom forskningen efter att de doktorerat. Det är inte enbart en viktig fråga för jämställdheten, det skulle också gagna Sverige som forskningsnation. Allt fler studier visar på att blandade grupper presterar bättre, varför Sverige skulle vinna på en mer jämställd akademi. Trots att andelen kvinnliga studenter på våra universitet idag är i majoritet stannar kvinnorna i låg grad kvar inom akademien på högre positioner. Universitet och högskolor behöver se över anledningen till detta och arbeta för ökad jämställdhet inom akademien och vissa politiska beslut behöver fattas för att underlätta detta.
Flera rapporter under åren från Vetenskapsrådet, SULF och Albright visar på hur ojämställd forskningen i Sverige fortfarande är. Kvinnor har sämre anställningsvillkor och arbetsmiljö. De har också svårare att erhålla stipendier för sin forskning i fråga om såväl antal som hur stort belopp som beviljas. Stiftelsen Albright visar att endast en av fyra professorer idag är kvinna.
De flesta som går vidare efter att de doktorerat finansierar sin forskning via stipendier. Erhållna stipendier för att forska vidare ger dock inte rätt till SGI hos Försäkringskassan. Detta faktum medför att många antingen får en riktigt låg föräldrapenning om de blir föräldrar eller att många, företrädesvis kvinnor, väljer att avsluta sin forskning.
Eva Lindh (S) |
|