Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa gratis TBE-vaccin för barn och unga under 18 år och tillkännager detta för regeringen.
Allt fler svenskar smittas av TBE. Smittan har ökat i hela landet och spridit sig till nya områden. Mellan åren 2004 och 2022 nästan tredubblades det antal fall i Sverige som rapporterades till Folkhälsomyndigheten.
TBE är en virussjukdom som påverkar hjärnan. Sjukdomen orsakas av tick-borne encephalitis virus (TBEV) och överförs till människor via fästingar. Många smittade får inga eller lindriga symptom men allvarlig TBE ger hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk och förvirring. Även kramper och förlamning kan förekomma. Av de som drabbas får omkring 30 procent kvarstående besvär så som huvudvärk och trötthet.
Det finns i dagsläget inget botemedel mot TBE, men tillgängligt vaccin ger ett bra skydd. Inför TBE-säsongen år 2013 valde Folkhälsomyndigheten att sänka åldersgränsen för rekommendation om vaccin till barn i riskområden från tre år till ett år. Det efter att studier från Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm visat att även små barn kan drabbas av långvariga symptom som minnesproblem och orkeslöshet.
Vissa regioner har redan infört gratis eller subventionerat TBE-vaccin till barn och unga. Men modellerna och skillnaderna mellan regionerna är stora.
Priset per dos och barn varierar mellan olika vaccinatörer och ligger på mellan 300 och 400 kronor. Grundvaccinationen består av tre doser. Det innebär att en grundvaccination för en familj med tre barn skulle kunna landa på 6 000 kronor.
Vaccination är en enkel åtgärd för att minska risken för att drabbas av allvarlig sjukdom. Det ska därför inte spela någon roll var i landet man bor eller vilken inkomst ens föräldrar har. Alla barn och unga ska kunna vistas ute i naturen och inte behöva vara rädda för att drabbas av TBE.
Louise Thunström (S) |
Sofia Skönnbrink (S) |