Motion till riksdagen
2023/24:137
av Nima Gholam Ali Pour och Jörgen Grubb (båda SD)

Förverkligande av Öresundsmetron


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige och Danmark gemensamt bör utreda förutsättningarna för att förverkliga Öresundsmetron och tillkännager detta för regeringen.

Behovet av fler fasta förbindelser över Öresund

Öresundsregionen är en tillväxtregion med nästan 4,2 miljoner invånare. I regionen produceras mer än en fjärdedel av Sveriges och Danmarks samlade BNP och många framgångsrika företag har sin hemvist här.

Öresundsbron som invigdes för drygt 23 år sedan har haft stor betydelse för den ekonomiska utvecklingen. Sedan den tillkom har arbetsmarknadsregionen vuxit och många kvalificerade jobb har skapats. Här finns också mer än 12 universitet, cirka 155 000 studenter, cirka 12 000 forskare och den största koncentrationen av högutbildade i norra Europa.

Under de senaste tio åren har befolkningen vuxit med nio procent, motsvarande drygt 344 000 nya invånare. Detta skapar behov av att bygga ut och förbättra kollektivtrafiken, även mellan länderna.

År 2029 förväntas Fehmarn Bält-tunneln mellan Tyskland och Danmark öppna, vilket kraftigt kommer att öka kapaciteten för tågtrafik mellan Danmark och den europeiska kontinenten. Även Sverige kan dra nytta av förbindelsen och öka transporterna med gods- och fjärrtåg ner till Tyskland, förutsatt att Öresund inte blir en flaskhals.

Vad Öresundsmetron innebär

Malmö stad och Köpenhamns kommun har i mer än tio år utrett Öresundsmetron, en tunnelbaneförbindelse mellan centrala Malmö och centrala Köpenhamn. Nu finns ett momentum för förslaget, då Köpenhamn beslutat att utreda anslutningen av Öresunds­metron till den nya metrolinjen, M5, som planeras i staden. Även på den svenska sidan finns konkreta planer för hur Öresundsmetron ska kopplas ihop med befintlig kollektiv­trafik.

Blickar vi framåt kommer Öresundsbron, dess landanslutningar och central­stationerna i Malmö och Köpenhamn inte att räcka till för att tillgodose de växande behoven av regional kollektivtrafik, godståg och fjärrtåg. Därför bör Sverige ta tillfället i akt att på allvar utreda förslaget om en Öresundsmetro tillsammans med Danmark.

Öresundsbron var på sin tid en stor och politiskt kontroversiell investering. Så här i efterhand kan vi konstatera att bron blivit en succé och att de lån som togs inom en snar framtid kommer att vara återbetalade.

Tillgodoser flera behov

För att ytterligare fasta förbindelser över Öresund ska ge önskad effekt krävs att nödvändiga investeringar i hela det svenska järnvägssystemet säkras, exempelvis uppgraderingar av Öresundsbrons landanslutningar och kapacitetshöjningar på Södra och Västra stambanan. En Öresundsmetro utesluter inte investeringar i andra fasta förbindelser över Öresund. Däremot tillgodoser den flera behov som de andra förslag som diskuteras inte kan tillgodose. Argumenten för att förverkliga Öresundsmetron är flera:

 

 

Nima Gholam Ali Pour (SD)

Jörgen Grubb (SD)