Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga behovet av ett ekonomiskt stöd till markägare som vill återskapa, restaurera och nyskapa torv- och våtmarker, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Anledningarna till att våtmarkerna är så fantastiska och bör värnas är många. Utöver att de fungerar som kolsänkor, så bidrar de även med en mängd andra ekosystemstjänster. De är näringsfällor, bidrar till grundvattenbildning och ger stabila flöden i vattendrag. Våtmarkerna bidrar starkt till en biologisk mångfald och fungerar som fridfulla livsmiljöer för diverse fiskar samt deras rom och trollsländor. Dessutom är våtmarker en del i begränsningen av översvämningar och de behövs för att kunna tackla extremväder.
I december 2022 möttes världens ledare vid COP 15 för FN:s konvention om biologisk mångfald (CBD) i Montreal för att enas om ett nytt globalt ramverk för den biologiska mångfalden. Under mötet enades man om en historisk handlingsplan för arterna. Om planen uppfylls ska alltså förlusten av biologisk mångfald stoppas och vändas till 2030 – ett globalt mål som hyllas som motsvarigheten till Parisavtalet för klimatet. För att nå målet kommer våtmarker och naturen med dess olika ekosystemtjänster för att minska klimateffekter och luftföroreningar vara oerhört viktiga.
Den 17 januari 2023 presenterade också Naturvårdsverket den fördjupade utvärderingen av Sveriges miljömål. För målet Myllrande våtmarker presenteras ett flertal förslag för att målet ska nås. Det pågår ett viktigt arbete men mer behöver göras. Återskapandet och restaureringen av våra våtmarker är enligt IPCC en av de snabbaste klimatåtgärderna som ger effekt direkt, dessutom med minimal påverkan på de flestas dagliga liv.
Sedan 1980-talet har Sverige till och från haft ett väldigt ostadigt och otydligt stöd för återskapande och restaurering av våtmarker. Denna ostadighet och osäkerhet från statens sida har lett till en otillräcklig takt i detta arbete. Processen att återskapa eller restaurera en torv- och våtmark tar mycket lång tid och kräver gediget arbete, och därför behövs en tydligare samordning och ett bättre stöd till markägare.
Peter Hedberg (S) |
Anna-Belle Strömberg (S) |