Motion till riksdagen
2023/24:1279
av Emma Ahlström Köster (M)

Uppdaterad vapenlag


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att uppdatera magasinlagen och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att förenkla vapenlicenser (i samma klass) och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att möjliggöra att samma vapen kan användas vid både målskytte och jakt och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att implementera det europeiska vapenpasset fullt ut och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att avveckla 20-poängssystemet och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att avveckla femårslicenser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen har genomfört flera lagändringar som ansågs nödvändiga för att genomföra 2017 års ändringsdirektiv till EU:s vapendirektiv.

En del förändringar har gjort det svårare för lagliga vapenägare att utöva sin sport. Andra förändringar kommer att förenkla för vapenägare/vapenhandlare och tillstånds­enheten, men idag är väntetiderna olagligt långa.

Följande punkter är exempel på förenklingar av tillståndsprocessen som skulle för­enkla för denna grupp och som bör övervägas.

  1. Införandet av lagarna kring magasin har inte blivit väl mottaget av landets vapen­ägare. Lagen reglerar innehav av så kallade stora magasin (större än 10-skotts för gevär och 20-skotts för pistoler) som används för målskjutning, vilka har blivit tillstånds- och licenspliktiga. Polisens motivering är att kriminella personer innehar magasin för enhandsvapen eller illegala gevär och att de har svårt att beslagta dessa magasin. De flesta enhandsvapen har magasin som rymmer maximalt 19 skott. Lagen reglerar inte magasin till helautomatiska vapen. Det innebär att de kriminella inte berörs av lagen. De som drabbas är sportskyttar som köpt egna magasin till halvautomatiska klubbvapen och poliser samt hemvärnspersonal som köpt egna bättre magasin till sina tjänstevapen.
  2. Dagens vapenregister är digitaliserat. Det innebär att en automatisk process skulle kunna avgöra om en person är godkänd att köpa ett vapen. Om en vapenägare vill byta in sitt befintliga licensierade vapen mot ett annat/nyare vapen som är likvärdigt borde processen förenklas så att en vapenhandlare kan genomföra transaktionen. En privat vapentransaktion skulle kunna ske mot ersättning hos en vapenhandlare.
  3. Det finns ett antal typer av vapenlicens, de vanligaste är jakt- och målskyttelicens. Ett vapen på jaktlicens får användas för målskjutning, men ett vapen på målskyttelicens får inte användas för jakt även om det uppfyller Naturvårdsverkets krav för jakt. Det kan innebära att en vapenägare behöver köpa två identiska vapen, ett för målskytte och ett för jakt.
  4. Det finns ett europeiskt vapenpass som är accepterat i hela Europa utom i Sverige. Vapenpasset innebär att en vapenägare kan resa mellan olika länder i Europa för att jaga eller delta i tävlingar och mästerskap. Sverige är ett undantag, vi utfärdar europeiska vapenpass så att svenska vapenägare kan resa ut i Europa, men Sverige accepterar inte att andra länders vapenägare besöker Sverige för att jaga eller delta i tävlingar och mästerskap om de enbart har det europeiska vapenpasset. Istället måste de söka speciellt inresetillstånd vilket är omständligt och tar väldigt lång tid. Det medför att tävlingar som arrangeras i Sverige oftast inte blir välbesökta eller får besök av eliten i Europa.
  5. Polisens tillståndsenhet har utan lagstöd utvecklat ett poängsystem som avgör hur många vapen ett hushåll får inneha. Ett hushåll får maximalt inneha 20 poäng om vapnen förvaras i vanliga vapenskåp. Det spelar ingen roll om vapnen förvaras i flera separata vapenskåp som alla är individuellt godkända. Halvautomatiska gevär och repetergevär viktas till ett poäng. Enhandsvapen, alltså pistoler och revolvrar, viktas till två poäng. Helautomatiska vapen viktas till fyra poäng. Detta medför att även om vapnen förvaras i olika vapenskåp så är hushållet begränsat av en regel som saknar lagstöd i riksdagen. Jag föreslår att ett hushåll borde få äga fler vapen och att lagen istället beskriver att om hushållet vill äga fler vapen är lösningen att de ska förvaras i fler godkända vapenskåp och att det tydligt beskrivs hur många vapen som får förvaras i ett vapenskåp. I praktiken beskriver redan vapenskåpstillverkarna hur många vapen ett vapenskåp rymmer/kan innehålla. 
  6. Dagens licenssystem är digitaliserat. I praktiken innebär det att det automatiskt sker en lämplighetsprövning av vapenägaren fortlöpande, och uppstår något avvikande som innebär att vapenägaren är olämplig så kommer detta att upptäckas automatiskt och licensen återkallas. För enhandsvapen är en licens tidsbegränsad till fem år och därefter måste licensen förnyas eller vapnet avyttras. Det innebär en massa extra administration för tillståndsenheten att utfärda nya licenser vart femte år då denna kontroll ändå sker fortlöpande.

 

 

Emma Ahlström Köster (M)