Det senaste året har incidenter vid förhandlingar i svenska domstolar fått mycket uppmärksamhet. Det har framkommit att tilltalade försöker skrämma vittnen och åklagare, använder extremt fula ord, har påslagna mobiler och datorer under rättegången, lyssnar på hög musik i hörlurar, intar mat och dryck m.m.
Sedan den 1 juli 2019 är det förbjudet att fotografera utifrån och in i rättssalen och sedan tidigare finns det förbud att fotografera inne i rättssalen. Ändå händer det att närvarande tar bilder eller filmar med mobiltelefoner. Domstolspersonal upplever att det är svårt att hindra någon från att fotografera i rättssalen, detta trots att elektronisk utrustning ska vara avstängd. Ett förbud mot elektronisk utrustning som kan användas för att ta bilder kommer att förhindra denna typ av brott.
Statistik från Domstolsverket visar att antalet rapporterade incidenter är högt – under 2022 rapporterades 155 incidenter med negativ påverkan på den ordning som ska råda i domstolen för att de som vistas där ska känna sig trygga och säkra. Antalet hot var 64 och antalet misstänkt olagliga föremål som till exempel knivar och knogjärn 221.
Förutom att dessa ordningsstörningar kan utgöra en fara för domstolarnas personal, nämndemän, vittnen och andra som vistas i rättssalarna, riskerar det också att försvåra och försena rättsprocesserna, och inte minst undergräva tilltron till vårt rättssystem. Därför bör det införas ett fängelsestraff för ordningsstörningar i rättssalen.
Boriana Åberg (M) |
|