Motion till riksdagen
2023/24:1074
av Johanna Haraldsson m.fl. (S)

Ökning av det svenska kärnstödet till FN


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur det svenska kärnstödet till FN kan öka och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

FN har en central roll i att främja global fred, säkerhet och hållbar utveckling. Det är också den aktör som finns på plats både före, under och efter kriser och krig. FN:s olika organisationer verkar också i världens mest utsatta länder och ofta när alla andra aktörer har lämnat så finns FN:s organisationer på plats och bedriver livsavgörande verksamhet.

Efter flera år av positiv global utveckling har vi på senare år sett en negativ för­ändring för de värden som Sverige har stått upp för. Den regelbaserade ordningen i världen utmanas och kampen om en ny världsordning pågår. Därför är det alarmerande och farligt att Sveriges regering i dessa tider väljer att enbart fokusera på Norden och Europa, istället för att använda sig av multilateralismen i en allt oroligare värld.

Vårt land har länge arbetat för, och skapat sig en respektabel ställning inom, freds- och utvecklingsarbete och gällande fattigdomsbekämpning, nedrustning, mänskliga rättigheter, klimatomställning och framför allt jämställdhet. Biståndet har varit ett av våra viktigaste verktyg för detta arbete. Däri har det svenska kärnstödet – icke öronmärkta pengar – till FN varit avgörande för att säkerställa ett arbete som är effektivt och flexibelt och som snabbt kan ställa om för att möta de humanitära kriser som uppstår. Det är därför förbryllande att den här regeringen aktivt väljer bort de verktyg som står till förfogande och dessutom minskar den svenska verktygslådan för inter­nationellt arbete. 

Efter att Tidöavtalet presenterades stod det klart att Sverige skulle skära ned på sitt stöd till multilaterala organisationer. Som en konsekvens av regeringens minskning och reform av biståndet kommer multilaterala organisationer som FN att påverkas negativt och aktivt försvagas. Istället för att inta en passiv och provinsiell roll så behöver Sverige använda alla sina verktyg för att inta en mer aktiv och global roll.

 

 

Johanna Haraldsson (S)

 

Carina Ödebrink (S)

Niklas Sigvardsson (S)