Motion till riksdagen
2023/24:1008
av Daniel Vencu Velasquez Castro (S)

Trygga rum för alla


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att stärka skolors arbete för likabehandling samt för att motverka att hbtqi-personers rättigheter kränks och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett flertal ungdomar vittnar om ett hårdare samhälle att vara öppet hbtqi-person i och där mobbning, trakasserier eller olika former av diskriminering sker i skolan på daglig basis för vissa. Trots att Sverige kommit långt vad gäller hbtqi-personers mänskliga rättigheter fortsätter hatretoriken att öka på sociala medier och alltfler hatbrott mot hbtqi-personer rapporteras in.

MUCF (myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) skrev i sin rapport ”Jag är inte ensam, det finns andra som jag” om unga hbtqi-personers levnadsvillkor att det är betydligt vanligare att hbtqi-personer utsätts för mobbning i skolan. Vidare före­slog myndigheten en rad åtgärder för att stärka unga hbtqi-personer och därigenom skapa ett friare samhälle för alla.

Skolan sätter grunden för alla människor, det är i skolan vi får grundkunskapen om vad för samhälle vi verkar i och vilken roll vi alla spelar i utvecklingen av samhället. I Sverige får alla unga växa upp fritt och det finns inga lagmässiga hinder för hbtqi-personer att verka. Vi ser dock att samhället blir allt hårdare och falska påståenden om hbtqi-personer och exempelvis pride sprids på sociala medier och bidrar till ett misstänkliggörande av hbtqi-personer som i förlängningen utsätter gruppen för fara.

I den ungdomspolitiska skrivelsen som överlämnades till regeringen (skr. 2020/21:105) påpekades det att ungas mänskliga rättigheter är centrala. Vidare konstaterades det att de grundläggande rättigheter som återfinns i den svenska grundlagen samt de konventioner Sverige åtagit sig att följa ska kunna åtnjutas av alla unga. I skrivelsen påtalas även att unga hbtq-personer i högre utsträckning utsätts för diskriminering, hot och våld än andra unga och upplever mer inskränkningar i sina levnadsvillkor. Det har även konstaterats att skolan är en av de platser där det är allra vanligast att hbtqi-personer blir utsatta för diskriminering.

Det behövs ytterligare insatser som stärker unga hbtqi-personers rättigheter och ser till att skolan och andra fysiska platser är trygga rum för dem. Vidare behöver staten ta ett större ansvar för att situationen för unga hbtqi-personer inte ska variera beroende på var i landet man bor. Det behövs insatser i tidigt stadium för att säkerställa ett samhälle som är fritt och tryggt och där alla får möjligheten att verka som fria demokratiska med­borgare.

Skolornas arbete för likabehandling behöver stärkas och det bör ses över om speci­fika medel kan tilldelas landets skolor i syfte att öka tryggheten för unga hbtqi-personer. Det bör också ses över på vilket sätt kommuner kan få medel för att arbeta med att stärka unga hbtqi-personers rättigheter.

 

 

Daniel Vencu Velasquez Castro (S)