Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om rätt till tolk inom hälso- och sjukvården och tillkännager detta för regeringen.
I Tidöavtalet finns olika förslag till reformer inom hälso- och sjukvård, bland annat frågan om tolktjänster för patienter med annan språkbakgrund. Ett av förslagen är att tillgång till offentligt finansierade tolkar inom sjukvården ska begränsas och bekostas av den enskilde. Detta strider mot patientlagen som säger att den som inte förstår språket ska erbjudas kostnadsfri tolk. Förslaget möter också kritik från Läkarsällskapets medicinsk-etiska råds ordförande, som anser att detta bryter mot människovärdesprincipen i svensk hälso- och sjukvårdslag samt diskrimineringslagen.
Ett möte mellan patient och behandlare i vården bygger på att man förstår varandra, och språket genom tolken är bryggan till förståelsen. Detta är inte bara viktigt för patienten, utan även för läkares möjlighet att säkerställa rätt och kvalificerad vård. För att motverka diskriminering och felaktiga diagnoser och för att ha den trygghet vi behöver i vården är möjligheten till tolk för den som saknar språkkunskaper avgörande.
Helén Pettersson (S) |
Åsa Karlsson (S) |