Trafikutskottets betänkande

2023/24:TU3

 

Auktorisationssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering och digital post

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om auktorisations­system i fråga om tjänster för elektronisk identifiering och för digital post samt förslagen till ändringar i lagen om allmänna förvaltningsdomstolar, lagen om vissa kommunala befogenheter, offentlighets- och sekretesslagen och kommu­nallagen.

Regeringens lagförslag innebär bl.a. att valfrihetssystem enligt lagen om valfrihetssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering ska ersättas av en ny lag om auktorisationssystem för sådana tjänster. Förslaget innebär att regleringen ska utvidgas till att omfatta även digital post. Det föreslås vidare bl.a. att en myndighet ska tillhandahålla auktorisationssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering och för digital post. Enskilda ska enligt förslaget få välja vilken leverantör som ska utföra tjänsten för deras räkning. Offentliga aktörer ska få använda tjänsterna i auktorisationssystemen för sina digitala tjänster. Förslaget syftar till att ge alla utförare av offentligt finansierad verksamhet möjlighet att erbjuda service med hjälp av digitala tjänster på lika villkor.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

Behandlade förslag

Proposition 2023/24:6 Auktorisationssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering och digital post.

 

 

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Propositionens huvudsakliga innehåll

Utskottets överväganden

Regeringens lagförslag

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Regeringens lagförslag

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om auktorisationssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering och för digital post,

2. lag om ändring i lagen (1971:289) om allmänna förvaltningsdomstolar,

3. lag om ändring i lagen (2009:47) om vissa kommunala befogenheter,

4. lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400),

5. lag om ändring i kommunallagen (2017:725).

Därmed bifaller riksdagen proposition 2023/24:6 punkterna 1–5.

 

Stockholm den 7 november 2023

På trafikutskottets vägnar

Ulrika Heie

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Ulrika Heie (C), Thomas Morell (SD), Gunilla Svantorp (S), Maria Stockhaus (M), Mattias Ottosson (S), Sten Bergheden (M), Kadir Kasirga (S), Helena Gellerman (L), Carina Ödebrink (S), Linda W Snecker (V), Magnus Oscarsson (KD), Oskar Svärd (M), Daniel Helldén (MP), Johanna Rantsi (M), Jamal El-Haj (S), Rashid Farivar (SD) och Johanna Hornberger (M).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2023/24:6 Auktorisationssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering och digital post. Inga motioner har lämnats med anledning av propositionen. Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lag­förslag finns i bilaga 2.

I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås att valfrihetssystem enligt lagen (2013:311) om val­frihetssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering ska ersättas av auktorisationssystem för sådana tjänster. Regeringen föreslår att regleringen ska utvidgas till att omfatta även digital post. Det föreslås bl.a. att en myndig­het ska tillhandahålla auktorisationssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering och för digital post. Enskilda ska enligt propositionen få välja vilken leverantör som ska utföra tjänsten för deras räkning. Offentliga aktörer ska få använda tjänsterna i auktorisationssystemen för sina digitala tjänster. Förslaget syftar till att ge alla utförare av offentligt finansierad verksamhet möjlighet att erbjuda service med hjälp av digitala tjänster på lika villkor.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

Utskottets överväganden

Regeringens lagförslag

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om auktorisationssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering och för digital post samt förslagen till ändringar i lagen om allmänna förvaltnings­domstolar, lagen om vissa kommunala befogenheter, offentlighets- och sekretesslagen och kommunallagen.

 

Bakgrund

Digitala tjänster ska, så långt det är möjligt och där det är relevant, vara första­handsval i den offentliga sektorns kontakter med medborgare, organisationer och företag.

Myndigheten för digital förvaltning tillhandahåller en infrastruktur för elektronisk identifiering. Elektronisk identifiering kan användas av enskilda och företrädare för företag eller myndigheter vid bl.a. åtkomst till elektroniska tjänster (e-tjänster). Andra myndigheter kan med hjälp av Myndigheten för digital förvaltning som ombud ingå kontrakt med de leverantörer som omfattas av infrastrukturen.

Mina meddelanden är en gemensam digital lösning som gör det möjligt för enskilda att ta emot meddelanden från myndigheter i en säker digital brevlåda i stället för försändelser i pappersform. Myndigheten för digital förvaltning ansvarar för att tillhandahålla infrastrukturen och beslutar om de krav och villkor som gäller för en myndighet att få ansluta sig till infrastrukturen. Myndigheten tillhandahåller även den digitala brevlådan Min myndighetspost. Anslutningen till Mina meddelanden är frivillig för mottagare och avsändare av meddelanden och för leverantörer av elektroniska brevlådetjänster. Mot­tagare ansluter sig genom att registrera sig för tjänsten, acceptera användar­villkoren och välja en ansluten leverantör av brevlådetjänster. Avsändande myndigheter ansluter sig genom att teckna avtal med Myndigheten för digital förvaltning. För närvarande kan privatpersoner välja bland tre brevlådor: Kivra, Billo och Min myndighetspost. Företag kan välja mellan Kivra före­tagsbrevlåda, Fortnox företagsbrevlåda och Min myndighetspost. I juli 2023 var ca 6 miljoner privatpersoner och 215 000 företag anslutna till Mina meddelanden, liksom 255 statliga myndigheter, kommuner och regioner. Av privatpersonerna hade de flesta valt att ta emot sin myndighetspost i Kivras brevlåda. Leverantörerna av brevlådetjänster för digital post får i dag inte någon ersättning för sin verksamhet att göra myndighetspost tillgänglig för mottagaren, vare sig av staten eller av mottagarna.

Gällande rätt

Valfrihetssystem används för anskaffning av tjänster inom olika områden, bl.a. genom lagen (2013:311) om valfrihetssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering. Med valfrihetssystem avses ett system där den enskilde har rätt att välja bland de leverantörer som en statlig myndighet, kommun eller region har godkänt och tecknat kontrakt med för att få en tjänst utförd. Det är den statliga myndigheten, kommunen eller regionen som bestämmer villkoren för hur ett kontrakt ska fullgöras liksom grunderna för den ekonomiska ersättningen. Samtliga leverantörer som uppfyller de krav som har ställts för systemet ska godkännas. I valfrihetssystem finns det ingen priskonkurrens mellan leverantörerna, eftersom ersättningen är bestämd på förhand. Konkurrenssituationen mellan leverantörerna ska i stället uppstå efter det att kontrakt har tecknats och pågå löpande under hela avtalsperioden genom att enskilda användare väljer utförare bland leverantörer i systemet.

Lagen om valfrihetssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering gäller när en upphandlande myndighet har beslutat att tillämpa valfrihets­system i fråga om funktioner för elektronisk identifiering av enskilda i myndighetens elektroniska tjänster. En upphandlande myndighet måste även ansluta sig till ett system för säker elektronisk identifiering som tillhandahålls av den myndighet som regeringen bestämmer. Den upphandlande myndig­heten ska dessutom ge den tillhandahållande myndigheten i uppdrag att i den upphandlande myndighetens namn administrera valfrihetssystemet, föra talan i samband med mål om rättelse och i förekommande fall vidta rättelser.

Avsikten med den nuvarande lagen är dels att hantera den offentliga förvaltningens anskaffning av tjänster för elektronisk identifiering på ett effektivt sätt, dels att den enskilde ska kunna använda en och samma elegitimation i olika offentliga digitala tjänster. Myndigheten för digital förvaltning tillhandahåller systemet för säker elektronisk identifiering enligt 3 § förordningen (2018:1486) med instruktion för Myndigheten för digital förvaltning.

Propositionen

Valfrihetssystem utgör auktorisationssystem

Regeringen bedömer att valfrihetssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering utgör auktorisationssystem. Tillgången till säkra, kontrollerade tjänster från godkända leverantörer står i fokus för systemet. Individens val­frihet är central och avgörande för konkurrensen mellan leverantörerna, men det huvudsakliga syftet med regleringen är enligt regeringen att säkerställa att det finns flera olika kvalitetssäkrade och godkända leverantörer som kan konkurrera på marknaden och erbjuda tjänster på lika villkor. Regeringen menar att begreppet auktorisationssystem bättre svarar mot detta syfte än det hittillsvarande begreppet valfrihetssystem.

En myndighet ska tillhandahålla auktorisationssystem

Regeringen föreslår att en myndighet ska tillhandahålla auktorisationssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering och för digital post. Den myndigheten ska kallas tillhandahållande myndighet.

Med auktorisationssystem ska enligt propositionen avses system där den tillhandahållande myndigheten godkänner ansökningar om anslutning och ingår avtal med var och en av de godkända leverantörerna av tjänster för elektronisk identifiering eller för digital post. En enskild har rätt att välja den leverantör som ska utföra tjänsterna för sin räkning, och en offentlig aktör kan använda tjänsterna i sin verksamhet.

Lagen om valfrihetssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering ersätts av en ny lag

Regeringen föreslår att den nuvarande lagen (2013:311) om valfrihetssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering ska ersättas med en ny lag. Be­stämmelserna om behandling av leverantörer, information, utredning, ansök­ningsförfarande, godkännande, ingående av avtal, underrättelseskyldighet och skadestånd i lagen om valfrihetssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering ska enligt förslaget föras över till den nya lagen oförändrade i sak.

Med begreppet elektronisk identifiering avses detsamma som i EU:s förordning om elektronisk identifiering. Elektronisk identifiering avser där en process inom vilken det används sådana personidentifieringsuppgifter i elektronisk form som unikt avser en fysisk eller juridisk person eller en fysisk person som företräder en juridisk person.

Regeringen bedömer att vissa förfaranderegler och regler om tillsyn inte bör föras över till den nya lagen.

Den nya lagen ska reglera auktorisationssystem i fråga om tjänster för digital post

Regeringen föreslår att den nya lagen även ska reglera auktorisationssystem i fråga om tjänster för digital post.

Med digital post ska enligt propositionen avses elektroniska försändelser som skickas från en offentlig aktör till en enskild genom den myndighets­gemensamma infrastruktur för säkra elektroniska försändelser som tillhanda­hålls av den myndighet som regeringen bestämmer.

Offentliga aktörer får använda tjänsterna i auktorisationssystemen

Regeringen föreslår att offentliga aktörer efter att de har ingått avtal med den tillhandahållande myndigheten ska få använda de tjänster för elektronisk identifiering och för digital post som tillhandahålls inom auktorisations­systemens infrastruktur.

Ansökan och information om de krav som gäller för godkännande

Regeringen föreslår att den tillhandahållande myndigheten på en webbplats samlat ska ange de krav och villkor som ska gälla inom ett auktorisations­system och de krav som en leverantör ska uppfylla för att godkännas för anslutning till systemet. Informationen ska enligt förslaget uppdateras vid behov.

Rättelse

Regeringen föreslår att en leverantör som anser att den tillhandahållande myndigheten har brutit mot lagen ska få ansöka om rättelse hos en allmän förvaltningsdomstol. En sådan ansökan ska vara skriftlig. I ansökan ska den som begär rättelse ange på vilket sätt han eller hon vill att den tillhanda­hållande myndigheten ska göra en rättelse.

Endast den leverantör vars ansökan om anslutning till ett auktorisations­system har avslagits ska enligt förslaget få ansöka om rättelse av ett sådant beslut. En sådan ansökan ska ha kommit in till förvaltningsrätten inom tre veckor från det den som begär rättelse fick del av beslutet genom den tillhanda­hållande myndigheten.

Bestämmelserna om rättelse ska enligt förslaget inte gälla i fråga om påståenden om brister i skyldigheten att tillgängliggöra information om de leverantörer som ingår i auktorisationssystemen.

Ett beslut att avslå en ansökan om anslutning till ett auktorisationssystem ska innehålla information om hur leverantören kan ansöka om rättelse. Av informationen ska det enligt förslaget framgå vilka krav som ställs på en ansökan om rättelse i fråga om form och innehåll samt om hur och när en sådan ansökan ska lämnas in.

Bemyndiganden och andra föreskrifter

Regeringen föreslår att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om de krav som ska vara uppfyllda för att en ansökan om anslutning till ett auktorisationssystem ska godkännas.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska enligt förslaget även få meddela föreskrifter om skyldighet för offentliga aktörer att betala en avgift för användningen av tjänster inom auktorisationssystemen. Enligt propositionen ska den tillhandahållande myndigheten betala ut en ersättning till de leverantörer som tillhandahåller tjänster för elektronisk identifiering och för digital post. Frågan om nivån på en sådan ersättning och modellen för beräkning av den kräver enligt regeringen en noggrann analys. Möjligheten till avgiftsuttag bedöms inledningsvis kunna leda till högre kostnader för de offentliga aktörerna men väntas sammantaget leda till besparingar inom den offentliga sektorn.

Domstolens sammansättning och sekretess

Regeringen föreslår att en förvaltningsrätt ska vara domför med en lagfaren domare när ett mål ska avgöras i sak enligt den föreslagna lagen om auktorisationssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering och för digital post.

Vidare bedömer regeringen att det inte behövs något undantag från anbuds­sekretessen för ansökningsförfaranden enligt den nya lagen.

Kommuner och regioner

Regeringen föreslår att möjligheten för en nämnd i en kommun eller region att ge den tillhandahållande myndigheten i uppdrag att besluta på nämndens vägnar i ärenden enligt lagen om valfrihetssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering ska tas bort.

Regeringen bedömer att det inte finns något behov av bestämmelser om att en kommun eller en region ska få ge den tillhandahållande myndigheten i uppdrag att besluta på nämndens vägnar i ärenden enligt den nya lagen.

Vidare föreslår regeringen att kommuner och regioner inte ska kunna dele­gera beslutanderätten i ärenden om auktorisationssystem till en automatiserad beslutsfunktion.

Förenlighet med EU-rätten

Regeringen bedömer att förslagen i propositionen är förenliga med EU-rätten. Kommerskollegium anmälde på uppdrag av Regeringskansliet förslag till lag och förordning om auktorisationssystem till Europeiska kommissionen den 5 april 2023 och meddelade den 10 augusti 2023 att inga reaktioner hade kommit in under kommentarstiden.

Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser

Regeringen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2024.

Lagen om valfrihetssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering ska samtidigt upphöra att gälla. Den upphävda lagen ska dock fortsätta att gälla för ett ärende om godkännande av en sökande som har inletts före ikraft­trädandet. Bestämmelserna om rättelse och skadestånd i den lagen ska också fortsätta att gälla om en upphandlande myndighet har brutit mot lagen före ikraftträdandet.

Även bestämmelserna i lagen om allmänna förvaltningsdomstolar, lagen om vissa kommunala befogenheter och offentlighets- och sekretesslagen ska fortsätta att vara tillämpliga i sin tidigare lydelse för mål och ärenden enligt den upphävda lagen.

Konsekvenser

Regeringen bedömer att förslagen kan förväntas innebära att konkurrensen på marknaden för tjänster för elektronisk identifiering och för digital post kan öka. Enskilda kan få ökad tillgänglighet till säkra digitala brevlådor.

Förslagen påverkar i första hand den tillhandahållande myndigheten, de offentliga aktörer som använder tjänsterna inom auktorisationssystem samt leverantörer av brevlådetjänster och tjänster för elektronisk identifiering. Enskilda påverkas enligt regeringen mycket lite i sin roll som mottagare av meddelanden från den offentliga sektorn och användare av elektronisk identifiering.

De ekonomiska konsekvenserna av förslagen när det gäller statliga myndig­heter kan enligt regeringen hanteras inom befintliga ramar. De ekonomiska konsekvenserna för den tillhandahållande myndigheten kan enligt regeringen hanteras genom den möjlighet till avgiftsuttag som ges genom förslaget.

Förslagen bedöms inte få någon påverkan på brottsligheten eller på jäm­ställdheten mellan kvinnor och män. Eftersom det är frivilligt för kommuner och regioner att ansluta sig till auktorisationssystem bedöms förslagen inte ha någon påverkan på den kommunala självstyrelsen. Enligt regeringens bedömning medför förslagen inte några samhällsekonomiska, sociala eller miljömässiga konsekvenser.

Utskottets ställningstagande

Utskottet välkomnar regeringens förslag att valfrihetssystem enligt lagen om valfrihetssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering ska ersättas av auktorisationssystem för sådana tjänster. Utskottet delar regeringens syn att regleringen ska utvidgas till att omfatta även digital post och att en myndighet ska tillhandahålla auktorisationssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering och för digital post. Utskottet vill liksom regeringen betona vikten av att enskilda ska få välja vilken leverantör som ska utföra tjänsten för deras räkning. Vidare välkomnar utskottet att offentliga aktörer ska få använda tjänsterna i auktorisationssystemen för sina digitala tjänster. Utskottet delar regeringens bedömning att det är viktigt att ge alla utförare av offentligt finansierad verksamhet möjlighet att erbjuda service med hjälp av digitala tjänster på lika villkor.

Utskottet anser sammanfattningsvis att regeringens lagförslag är ändamåls­enligt utformade och konstaterar att det inte har väckts några följdmotioner med anledning av propositionen. Utskottet föreslår därmed att riksdagen bifaller regeringens lagförslag.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2023/24:6 Auktorisationssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering och digital post:

1. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om auktorisationssystem i fråga om tjänster för elektronisk identifiering och för digital post.

2. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1971:289) om allmänna förvaltningsdomstolar.

3. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2009:47) om vissa kommunala befogenheter.

4. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

5. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i kommunallagen (2017:725).

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag