|
Ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike
Sammanfattning
Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till protokoll om ändring i avtalet mellan Sverige och Frankrike för att undvika dubbelbeskattning och förhindra skatteflykt beträffande skatter på inkomst och på förmögenhet. Utskottet ställer sig vidare bakom regeringens förslag om att anta en lag om ändring i lagen om skatteavtal mellan Sverige och Frankrike.
Genom protokollet införs de ändringar i skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike som följer av den multilaterala konvention för att genomföra skatteavtalsrelaterade åtgärder för att motverka skattebaserosion och flyttning av vinster, som Sverige undertecknade den 7 juni 2017. Detta innebär att de minimistandarder på skatteavtalsområdet som tagits fram inom ramen för Organisationen för ekonomiskt samarbete och utvecklings och G20:s projekt för att motverka skattebaserosion och vinstflyttning, BEPS, införs i skatteavtalet. De nya bestämmelserna träder i kraft den dag som regeringen bestämmer.
Behandlade förslag
Proposition 2023/24:11 Ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Propositionens huvudsakliga innehåll
Ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike |
Riksdagen
a) godkänner protokollet undertecknat den 22 maj 2023 om ändring i avtalet mellan Konungariket Sveriges regering och Republiken Frankrikes regering för att undvika dubbelbeskattning och förhindra skatteflykt beträffande skatter på inkomst och på förmögenhet,
b) antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1991:673) om dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Frankrike.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2023/24:11 punkterna 1 och 2.
Stockholm den 9 november 2023
På skatteutskottets vägnar
Niklas Karlsson
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Niklas Karlsson (S), Per Söderlund (SD), Hanna Westerén (S), Eric Westroth (SD), Fredrik Ahlstedt (M), Ida Ekeroth Clausson (S), David Lång (SD), Mathias Tegnér (S), Marie Nicholson (M), Ilona Szatmári Waldau (V), Cecilia Engström (KD), Helena Lindahl (C), Bo Broman (SD), Linus Lakso (MP), Martin Melin (L), Crister Carlsson (M) och Peder Björk (S).
I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2023/24:11 Ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike. Regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1. Regeringens lagförslag redovisas i bilaga 2. Det har inte väckts några motioner i ärendet.
Det nu gällande skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike undertecknades den 27 november 1990. Avtalet är införlivat i svensk rätt genom lagen (1991:673) om dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Frankrike.
Under perioden 2013–2015 deltog båda länderna i arbetet med det projekt för att motverka skattebaserosion och flyttning av vinster, det s.k. BEPS-projektet (Base Erosion and Profit Shifting), som leddes av Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) och G20-länderna. I oktober 2015 publicerades 13 rapporter (i fråga om 15 åtgärdsområden) och ett sammanfattande dokument som tillsammans utgör det s.k. BEPS-paketet. Såväl OECD- som G20-länderna har godkänt BEPS-paketet. Ett utfall av det arbetet blev ett antal minimistandarder på skatteavtalsområdet, vilka har inarbetats i den modell som OECD rekommenderar för bilaterala skatteavtal (Model Tax Convention on Income and on Capital) i dess lydelse från den 21 november 2017 (OECD:s modellavtal).
Såväl Sverige som Frankrike har undertecknat och ratificerat den multilaterala konventionen för att genomföra skatteavtalsrelaterade åtgärder och angett skatteavtalet länderna emellan som ett avtal som omfattas av konventionen (se prop. 2017/18:61).
I september 2022 inleddes förhandlingar om att föra in de ändringar som följer av konventionen i det bilaterala skatteavtalet länderna emellan genom ett ändringsprotokoll. Detta innebär att skatteavtalsrelaterade minimistandarder för att motverka missbruk av skatteavtal tas in i avtalet. Ett utkast till protokoll om att ändra avtalet paraferades i november samma år. Protokollet undertecknades i Stockholm den 22 maj 2023.
I propositionen föreslår regeringen att riksdagen godkänner ett protokoll undertecknat den 22 maj 2023 om ändring i avtalet den 27 november 1990 mellan Sverige och Frankrike för att undvika dubbelbeskattning och förhindra skatteflykt beträffande skatter på inkomst och på förmögenhet. Regeringen föreslår även att riksdagen antar en lag om ändring i lagen (1991:673) om skatteavtal mellan Sverige och Frankrike. Ändringen innebär att avtalet, i den lydelse som det fått genom ändringsprotokollet, ska gälla som lag i Sverige. Genom protokollet införs de ändringar i skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike som följer av den multilaterala konvention för att genomföra skatteavtalsrelaterade åtgärder för att motverka skattebaserosion och flyttning av vinster som Sverige undertecknade den 7 juni 2017. Detta innebär att de minimistandarder på skatteavtalsområdet som tagits fram inom ramen för BEPS införs i skatteavtalet. De nya bestämmelserna träder i kraft den dag som regeringen bestämmer.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen godkänner det protokoll som undertecknades den 22 maj 2023 om ändring i avtalet mellan Sverige och Frankrike för att undvika dubbelbeskattning och förhindra skatteflykt beträffande skatter på inkomst och på förmögenhet. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen om dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Frankrike.
Propositionen
I propositionen föreslår regeringen att riksdagen godkänner ett protokoll undertecknat den 22 maj 2023 om ändring i avtalet den 27 november 1990 mellan Sverige och Frankrike för att undvika dubbelbeskattning och förhindra skatteflykt beträffande skatter på inkomst och på förmögenhet. Vidare föreslår regeringen att riksdagen antar en lag om ändring i lagen (1991:673) om skatteavtal mellan Sverige och Frankrike.
Avtalets ingress
Enligt protokollets artikel I ska avtalets ingress strykas och ersättas av en ny ingress. I den nya ingressen förtydligas att den gemensamma partsavsikten med avtalet är att undanröja dubbelbeskattning beträffande skatter på inkomst och på förmögenhet utan att samtidigt skapa förutsättningar för icke-beskattning eller minskad skatt genom skatteflykt eller skatteundandragande. Den nya lydelsen av ingressen överensstämmer i huvudsak med ingressen till OECD:s modellavtal och motsvaras av artikel 6 i konventionen.
Förfarandet vid ömsesidig överenskommelse
Artikel II i protokollet innebär att första meningen i nuvarande punkt 1 i artikel 25 får en ny lydelse. Artikel 25 behandlar förfarandet vid ömsesidig överenskommelse. Ändringen i punkt 1 innebär att den som anser att en åtgärd vidtagits som medför eller kommer att medföra beskattning som strider mot bestämmelserna i avtalet kan lägga fram saken för den behöriga myndigheten i någon av de avtalsslutande staterna. Bestämmelsen skiljer sig från den nuvarande lydelsen enligt vilken saken ska framställas i den stat där personen har sin hemvist. Den nya bestämmelsen överensstämmer med artikel 25 punkt 1 i OECD:s modellavtal och motsvarar artikel 16 i konventionen.
Begränsning av förmåner
Genom artikel III i protokollet införs en s.k. PPT-regel (Principal Purpose Test) i en ny artikel 28A i avtalet, vilken behandlar prövning av det huvudsakliga syftet med ett arrangemang eller en transaktion. Artikeln innebär att en förmån enligt avtalet inte ska ges om det rimligen, med hänsyn till alla relevanta fakta och omständigheter, kan antas att ett av de huvudsakliga syftena med ett visst arrangemang eller en viss transaktion som direkt eller indirekt resulterade i förmånen har varit att få denna avtalsförmån. Artikeln överensstämmer med artikel 29 punkt 9 i OECD:s modellavtal och motsvarar artikel 7 i konventionen.
Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser
Enligt artikel IV i protokollet om ändring av skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike ska de avtalsslutande staterna skriftligen underrätta varandra när de åtgärder vidtagits som enligt lagstiftningen i respektive stat krävs för att protokollet ska träda i kraft. Förfarandet för att protokollet ska träda i kraft innebär att det inte är möjligt att nu avgöra vid vilken tidpunkt ändringsprotokollet kommer att träda i kraft.
I lagförslaget har det därför i punkt 1 i ikraftträdandebestämmelserna föreskrivits att lagen träder i kraft den dag som regeringen bestämmer. Efter ikraftträdandet ska lagen enligt punkt 2 a i ikraftträdandebestämmelserna i fråga om källskatter tillämpas på belopp som betalas eller tillgodoförs den 1 januari det år som följer närmast efter den dag då lagen träder i kraft eller senare. I fråga om andra skatter på inkomst ska lagen enligt punkt 2 b tillämpas i fråga om skatt som påförs för beskattningsår som börjar den 1 januari det år som följer närmast efter den dag då lagen träder i kraft eller senare.
Utskottets ställningstagande
Utskottet har inte något att invända mot regeringens förslag och tillstyrker därmed propositionen.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
1. Riksdagen godkänner protokollet undertecknat den 22 maj 2023 om ändring i avtalet mellan Konungariket Sveriges regering och Republiken Frankrikes regering för att undvika dubbelbeskattning och förhindra skatteflykt beträffande skatter på inkomst och på förmögenhet.
2. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1991:673) om dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Frankrike.
Bilaga 2