Finansutskottets betänkande
|
Prövning av ärenden enligt EU:s förordning om marknader för kryptotillgångar
Sammanfattning
Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till en ny lag om prövning av ärenden enligt EU:s nya förordning om marknader för kryptotillgångar (Mica-förordningen). I den nya lagen anges att Finansinspektionen är behörig myndighet och att inspektionen får ta ut avgifter för prövning av ansökningar och anmälningar enligt förordningen. Förordningen ska börja tillämpas den 30 december 2024. Några av bestämmelserna ska dock tillämpas redan fr.o.m. den 30 juni 2024, vilket förutsätter vissa lagstiftningsåtgärder i Sverige. Det krävs ytterligare lagstiftningsåtgärder med anledning av Mica-förordningen, t.ex. bestämmelser om tillsyn och sanktioner. Förslag till sådana lagstiftningsåtgärder kommer att behandlas i ett annat sammanhang.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 30 juni 2024.
Behandlade förslag
Proposition 2023/24:110 Prövning av ärenden enligt EU:s förordning om marknader för kryptotillgångar.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Prövning av ärenden enligt EU:s förordning om marknader för kryptotillgångar
Anmälan om finansiella instrument för vissa av Riksbankens befattningshavare
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
1. |
Prövning av ärenden enligt EU:s förordning om marknader för kryptotillgångar |
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om prövning av ärenden enligt EU:s förordning om marknader för kryptotillgångar.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2023/24:110 punkt 1.
2. |
Anmälan om finansiella instrument för vissa av Riksbankens befattningshavare |
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2022:1568) om Sveriges riksbank.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2023/24:110 punkt 2.
Stockholm den 14 maj 2024
På finansutskottets vägnar
Edward Riedl
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Edward Riedl (M), Mikael Damberg (S), Oscar Sjöstedt (SD), Dennis Dioukarev (SD), Jan Ericson (M), Ingela Nylund Watz (S), Charlotte Quensel (SD), Adnan Dibrani (S), Ida Drougge (M), Ida Gabrielsson (V), Hans Eklind (KD), Martin Ådahl (C), Janine Alm Ericson (MP), Cecilia Rönn (L), Eva Lindh (S), Joakim Sandell (S) och Kent Kumpula (SD).
I proposition 2023/24:110 Prövning av ärenden enligt EU:s förordning om marknader för kryptotillgångar behandlas frågor med anledning av EU:s nya förordning om marknader för kryptotillgångar (Mica-förordningen). Förordningen ska börja tillämpas den 30 december 2024. Några av bestämmelserna ska dock tillämpas redan fr.o.m. den 30 juni 2024, vilket förutsätter vissa lagstiftningsåtgärder i Sverige.
I propositionen föreslår regeringen en ny lag om prövning av ärenden enligt Mica-förordningen. I den nya lagen anges att Finansinspektionen är behörig myndighet och att inspektionen får ta ut avgifter för prövning av ansökningar och anmälningar enligt Mica-förordningen.
Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2. Lagförslaget om prövning av ärenden enligt EU:s förordning om marknader för kryptotillgångar har granskats av Lagrådet.
Ingen motion har väckts med anledning av propositionen.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 30 juni 2024.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag till en ny lag om prövning av ärenden enligt EU:s förordning om marknader för kryptotillgångar. Genom ändringarna anpassas den svenska lagstiftningen till förordningen när det gäller frågan om behörig myndighet och möjligheten för Finansinspektionen att ta ut avgifter för prövning av ansökningar och anmälningar enligt förordningen.
Propositionen
Regeringen föreslår att de bestämmelser som är nödvändiga för att komplettera Mica-förordningen ska tas in i en ny lag och att Finansinspektionen ska vara behörig myndighet enligt förordningen.
Finansinspektionen föreslås få ta ut avgifter för prövning av ansökningar och anmälningar enligt förordningen.
Regeringen bedömer att EU:s dataskyddsförordning och lagen med kompletterande bestämmelser till EU:s dataskyddsförordning utgör tillräcklig reglering för den personuppgiftsbehandling som kommer att ske med anledning av de lagändringar som föreslås i denna proposition och att någon ytterligare reglering därför inte behöver införas.
Det krävs ytterligare lagstiftningsåtgärder med anledning av Mica-förordningen, t.ex. bestämmelser om tillsyn och sanktioner. Förslag till sådana lagstiftningsåtgärder kommer att behandlas i ett annat sammanhang.
Utskottets ställningstagande
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag till ändring i lagen om Sveriges riksbank. Ändringen innebär att vissa befattningshavare inom Riksbanken som enligt nuvarande regler har en skyldighet att anmäla innehav av finansiella instrument även ska vara skyldiga att anmäla avyttringar av sådana instrument.
Propositionen
I propositionen föreslår regeringen en ändring i lagen (2022:1568) om Sveriges riksbank. Enligt nuvarande regler har vissa befattningshavare inom Riksbanken en skyldighet att anmäla innehav av finansiella instrument. I propositionen föreslås att dessa personer även ska vara skyldiga att anmäla avyttringar av sådana instrument.
Ikraftträdande
Regeringen föreslår att samtliga lagändringar som föreslås i propositionen ska träda i kraft den 30 juni 2024.
Utskottets ställningstagande
Det har inte väckts någon motion med anledning av propositionen. Utskottet anser att riksdagen av de skäl som anförs i propositionen bör anta regeringens lagförslag.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
1. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om prövning av ärenden enligt EU:s förordning om marknader för kryptotillgångar.
2. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2022:1568) om Sveriges riksbank.
Bilaga 2