Civilutskottets betänkande
|
Ändrade bestämmelser om arbetstid för vattenverksamhet
Sammanfattning
Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i bl.a. miljöbalken.
Lagändringarna gör det möjligt att tillåta en arbetstid som överstiger tio år för att utföra arbeten för vattenverksamhet. En förutsättning för detta är att arbetena utgör ett led i en verksamhet som tillgodoser ett väsentligt samhällsintresse och av särskilda skäl inte kan slutföras inom tio år.
Om arbetstiden bestäms till mer än tjugo år, ska villkoren för återstående arbeten omprövas vart tjugonde år för att garantera att villkoren vid behov justeras så att verksamheten över tid kan bedrivas på bästa sätt utifrån miljöbalkens krav.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.
Behandlade förslag
Proposition 2022/23:61 Ändrade bestämmelser om arbetstid för vattenverksamhet.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Regeringens lagförslag |
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om ändring i miljöbalken,
2. lag om ändring i lagen (2018:1408) om ändring i miljöbalken,
3. lag om ändring i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2022/23:61 punkterna 1–3.
Stockholm den 17 oktober 2023
På civilutskottets vägnar
Mikael Eskilandersson
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Mikael Eskilandersson (SD), Jennie Nilsson (S), David Josefsson (M), Leif Nysmed (S), Roger Hedlund (SD), Laila Naraghi (S), Lars Beckman (M), Denis Begic (S), Martin Westmont (SD), Anna-Belle Strömberg (S), Larry Söder (KD), Alireza Akhondi (C), Björn Tidland (SD), Katarina Luhr (MP), Jakob Olofsgård (L), Jennie Wernäng (M) och Isabell Mixter (V).
I betänkandet behandlar utskottet proposition 2022/23:61 Ändrade bestämmelser om arbetstid för vattenverksamhet. I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.
Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.
Ingen motion har väckts med anledning av propositionen.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens lagförslag med ändrade bestämmelser om arbetstid för vattenverksamhet.
Propositionen
I propositionen konstaterar regeringen att enligt gällande regler i miljöbalken ska mark- och miljödomstolen i mål om tillstånd till arbeten för vattenverksamhet bestämma den tid inom vilken arbetena ska vara utförda, den s.k. arbetstiden, till högst tio år. Det har dock visat sig att vissa omfattande och komplexa verksamheter har behov av att utföra arbeten för vattenverksamhet under en längre tid än tio år. I sådana fall behöver ett nytt tillstånd sökas, vilket leder till att prövningen delas upp. Detta strider mot principen om att det ska göras en samlad prövning av en verksamhets totala miljöpåverkan. För att möjliggöra en sammanhållen prövning bör det därför enligt regeringen finnas möjlighet att i undantagsfall bestämma arbetstiden till en längre tid än tio år.
Mot den bakgrunden föreslår regeringen att arbetstiden för vattenverksamhet ska få överstiga tio år om arbetena utgör ett led i en verksamhet som tillgodoser ett väsentligt samhällsintresse och av särskilda skäl inte kan slutföras inom tio år.
Samtidigt anser regeringen att tillstånd som medger en lång arbetstid behöver omprövas i fråga om återstående arbeten för att garantera att villkoren vid behov justeras så att verksamheten över tid kan bedrivas på bästa sätt utifrån miljöbalkens krav. Regeringen föreslår därför även att en tillståndshavare som har ett tillstånd till arbeten för vattenverksamhet där arbetstiden har bestämts till en längre tid än tjugo år ska ansöka om omprövning av tillståndet i den del tillståndet avser återstående arbeten för vattenverksamhet. En ansökan om omprövning ska ha kommit in till tillståndsmyndigheten första gången inom tjugo år från det att tillståndsdomen fått laga kraft. Därefter ska en ansökan om omprövning lämnas in vart tjugonde år, till dess att arbetstiden har löpt ut. Vid omprövningen får tillståndsmyndigheten besluta om nya eller strängare villkor eller andra bestämmelser efter vad som är skäligt, så länge vattenverksamheten inte avsevärt försvåras.
Regeringen föreslår också vissa följdändringar av följande innebörd.
En ansökan om omprövning av tillstånd, i den del som avser återstående arbeten för vattenverksamhet, ska inte behöva innehålla en specifik miljöbedömning men ska, utöver en redogörelse för alla tillståndsbestämmelser och villkor som gäller för verksamheten enligt tidigare tillstånd, innehålla en redogörelse för de arbeten som återstår för den tillståndsgivna vattenverksamheten.
En miljöorganisation ska få överklaga domar eller beslut som är resultatet av en omprövning av tillstånd i den del som avser återstående arbeten för vattenverksamhet. Rätten att överklaga ska dock inte gälla domar och beslut som rör Försvarsmakten, Fortifikationsverket, Förvarets materielverk eller Försvarets radioanstalt.
En tillståndshavare ska vid en sådan omprövning av tillstånd som avser återstående arbeten för vattenverksamhet vara skyldig att tillhandahålla den utredning och det underlag som behövs för prövningen. Mark- och miljödomstolen ska få förelägga tillståndshavaren att tillhandahålla den utredning som behövs. Föreläggandet ska få förenas med vite.
Frågan om ändring av en bygdeavgift eller allmän fiskeavgift ska få tas upp till prövning i samband med en sådan omprövning av tillstånd som avser återstående arbeten för vattenverksamhet.
Författningsändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.
Utskottets ställningstagande
Det har inte väckts någon motion som går emot att riksdagen antar regeringens lagförslag. Lagförslagen bör därför antas av de skäl som anförs i propositionen.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
1. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i miljöbalken.
2. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2018:1408) om ändring i miljöbalken.
3. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet.
Bilaga 2