U2023/02405 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen
Svar på fråga 2022/23:930 av Camilla Hansén (MP) Teckenspråksutbildning för vissa föräldrar
Camilla Hansén har frågat mig när översynen av systemet och de åtgärder som krävs för att ge alla barn och föräldrar det stöd de behöver för att lära sig teckenspråk bli klar.
Alla barn och elever i samtliga skolformer ska enligt skollagen (2010:800) ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Elever som till följd av en funktionsnedsättning har svårt att uppfylla de olika betygskriterier eller kriterier för bedömning av kunskaper som gäller, ska ges stöd som syftar till att så långt som möjligt motverka funktionsnedsättningens konsekvenser.
Teckenspråksutbildning för föräldrar (TUFF) är viktigt för föräldrar som behöver och vill lära sig teckenspråk för att kunna stötta sitt barns utveckling. Alla människor behöver språk för att kunna kommunicera med sin omgivning. Kunskaper i svenskt teckenspråk ökar individens möjligheter att ingå i skilda sociala och kulturella sammanhang. Det är värdefullt att som person med hörselnedsättning eller dövhet behärska både svenskt teckenspråk och svenska för att kunna delta aktivt i samhälls- och arbetslivet.
I 3 § förordningen (1997:1158) om statsbidrag för teckenspråksutbildning för vissa föräldrar framgår att TUFF ska bestå av påbyggbara kurser om sammanlagt 240 timmar. Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) beslutar och betalar ut statsbidrag till utbildningsanordnare som anordnar teckenspråksutbildning för föräldrar till barn som är beroende av teckenspråk enligt förordningen.
SPSM har lämnat förslag om ändring i förordning om statsbidrag för teckenspråksutbildning för föräldrar. Förslaget bereds för närvarande inom Regeringskansliet.
Stockholm den 4 september 2023
Mats Persson