Svar på fråga 2022/23:929 av Gunilla Svantorp (S)
Trygghet under praktik vid EU:s institutioner
Gunilla Svantorp har frågat mig om jag är medveten om problem med bl.a. tillgång till hälso- och sjukvård som kan uppkomma för personer som under fem månaders tid får genomföra ett s.k. Schuman Traineeship vid Europarlamentet och om någon lösning är på väg.
Det är positivt om personer från Sverige deltar i något av de många praktikprogram som erbjuds inom EU:s institutioner, som till exempel Schuman Traineeship. Regleringen av praktikprogram är dock inte enhetlig när det gäller bl.a. krav på avlagd universitetsexamen, ersättningsnivå eller andra förmåner som exempelvis utökad sjukförsäkring. Alla som deltar i praktikprogram är därför inte i samma situation, då förutsättningarna för deltagande och villkoren under programmet kan skilja sig åt. Jag har förståelse för att det därför kan vara utmanande för de som vill göra praktik att skapa sig en överblick av vilka rättigheter och skyldigheter som gäller i det enskilda fallet.
Det måste så långt som möjligt vara tydligt för den enskilde vilket land som ansvarar för de sociala trygghetsförmånerna under tiden för en vistelse eller arbete i ett annat EU-eller EES-land. När det kommer till frågan om vilket land som ska ansvara för en praktikants sociala trygghetsförmåner i en gränsöverskridande situation finns det gemensamma EU-regler om samordning av sociala trygghetssystem. Med sociala trygghetssystem avses i sammanhanget bl.a. tillgången till hälso- och sjukvård. Det är alltid omständigheterna i det enskilda fallet som avgör vilket lands lagstiftning som blir tillämplig.
Huvudregeln är att det är arbetslandet som är ansvarigt för att betala sociala trygghetsförmåner. I detta land ska även socialavgifter betalas av arbetsgivaren. Samordningsreglerna har tillkommit för att förhindra att man som enskild omfattas av två länders lagstiftning om sociala trygghetssystem eller att man inte omfattas av något lands lagstiftning alls. Dessa regler påverkas dock inte av var beskattningen av den enskilde sker.
Det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet) ger rätt till medicinskt nödvändig, offentlig vård under en tillfällig vistelse i ett annat EU-land eller i Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz eller Storbritannien. Rätten till vård gäller på samma villkor som för landets egna invånare. EU-kortet ska införskaffas för det land vars lagstiftning den enskilde i fråga omfattas av. Vilket lands lagstiftning man omfattas av beror på omständigheterna i det enskilda fallet. Viktigt att notera är att sjukförsäkringskortet inte garanterar kostnadsfri vård. Alla EU-länder har olika sjukvårdssystem och kostnaderna kan därför variera.
Stockholm den 1 september 2023
Anna Tenje