UD2023/ 11166 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:909 av Markus Wiechel (SD)
Politiska fångar på Kuba

Markus Wiechel har frågat mig vilka internationella kontakter jag har haft, och vilka åtgärder jag har vidtagit, för att samla det internationella samfundet i syfte att få den kubanska regimen att släppa sina politiska fångar.

Situationen för de politiska fångarna i Kuba är oerhört bekymmersam. De rapporter som nu kommer om tortyr i kubanska fängelser är oroväckande. Sverige verkar alltid för demokratiska värden och mänskliga rättigheter. Kuba utgör inget undantag. Det kan konstateras att situationen i landet, särskilt vad gäller politiska fångar, inte har blivit bättre, trots insatser från såväl Sverige som EU, för att främja demokrati och mänskliga rättigheter i landet. I november 2023 kommer en fördjupad och specifik diskussion om mänskliga rättigheter att äga rum då EU:s särskilda representant för mänskliga rättigheter Eamon Gilmore reser till Kuba för att leda EU:s årliga mänskliga rättigheter-dialog med Kuba. Frågan om de politiska fångarna bör vara central i denna dialog.

Sverige har en stark röst i frågor om mänskliga rättigheter och har flera gånger lyft frågan om de politiska fångarna med kubanska företrädare. Sverige är också aktiva i att inom EU-samarbetet vara tydliga med att nuvarande engagemangspolitik med Kuba inte har gett önskad effekt. Som en del i detta kan noteras bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssells svar på fråga 2022/23:598 av Björn Söder om EU:s stöd till organisationer på Kuba och PDCA-avtalet finns det skäl som talar för en översyn av EU:s engagemangspolitik och PDCA-avtalet, inklusive EU:s bistånd till Kuba.

Stockholm den 24 augusti 2023

Tobias Billström – –