U2023/ 02313 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:887 av Mats Wiking (S)
Kvaliteten i pedagogisk omsorg

Mats Wiking har frågat mig hur jag och regeringen kommer att följa upp efterlevnaden av den nya lagen, dvs. de nya bestämmelserna i skollagen om tydligare och utökade krav på den pedagogiska omsorgen.

Den 1 januari 2023 infördes nya bestämmelser i skollagen (2010:800) som innebär tydligare och utökade krav på den pedagogiska omsorgen. Kraven innebär bl.a. att verksamheten ska förbereda barnen för utbildning inom skolväsendet och att varje huvudman systematiskt och kontinuerligt ska planera, följa upp, utveckla och utvärdera verksamheten. Vidare ska kommunen efter ansökan pröva om en enskild ska godkännas som huvudman. För godkännande ska det krävas att den enskilde har insikt i och förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för verksamheten och i övrigt bedöms som lämplig. Efter godkännandet ska kommunen utöva tillsyn för att se att kraven fortlöpande är uppfyllda. Om den enskilde inte längre uppfyller förutsättningarna för godkännande ska godkännandet kunna återkallas utan föregående föreläggande.

Alla barn och elever ska få en bra start i livet. Att bedriva utbildningsverk-samhet inom skolväsendet i Sverige innebär att man förvaltar samhällets förtroende för det uppdraget. Kommunerna är enligt skollagen ansvariga för tillsynen av pedagogisk omsorg. Statens skolinspektion är ansvarig för att granska hur en kommun uppfyller sitt tillsynsansvar.

Jag förväntar mig att både kommunerna och Skolinspektionen uppfyller sitt tillsynsansvar och ingriper om behov föreligger. Förtroendet att bedriva utbildningsverksamhet i Sverige ska endast ges till seriösa aktörer. Eftersom de nya bestämmelserna om enskilt bedriven pedagogisk omsorg relativt nyligen trätt i kraft är det för tidigt att säga vilka resultat de gett, men jag kommer att följa utvecklingen inom området.

Stockholm den 16 augusti 2023

Lotta Edholm