Svar på fråga 2022/23:867 av Adrian Magnusson (S)
Regeringens arbete gällande gigarbetare
Adrian Magnusson har frågat arbetsmarknads- och integrationsministern vad ministern och regeringen gör för att förbättra arbetsvillkoren för landets gigarbetare och särskilt de som arbetar som så kallade matbud. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Alla som arbetar i Sverige ska ha goda arbetsvillkor och en säker arbetsmiljö, oavsett formen för arbetet. Dåliga arbetsvillkor hör inte hemma på den svenska arbetsmarknaden. Den svenska modellens förmåga till snabb omställning och anpassning gör att Sverige har goda förutsättningar att möta de förändringar som sker på arbetsmarknaden. Löner och villkor regleras i första hand av arbetsmarknadens parter. Att parterna tar ett stort ansvar för regleringen av arbetsmarknaden och anpassar villkoren efter förutsättningarna i olika branscher är en viktig del av den svenska modellen. Det gäller även för gigarbete, eller plattformsarbete som det också kallas.
Under det svenska ordförandeskapet har Sverige lett förhandlingarna i ministerrådet gällande ett direktiv som syftar till att förbättra arbetsvillkoren vid plattformsarbete. Förslaget till direktiv omfattar i huvudsak tre olika områden: förebyggande och adressering av felaktig klassificering av anställningsstatus, regler för algoritmisk verksamhetsledning samt förbättrad insyn och transparens gällande plattformsföretag.
Den 12 juni beslutade ministrarna i rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor (EPSCO) att anta det svenska förslaget till allmän riktlinje gällande direktivet om plattformsarbete. Det här gläder mig naturligtvis, eftersom det är ett viktigt steg på vägen mot bättre arbetsvillkor för plattformsarbetare, t.ex. matbud.
Stockholm den 27 juli 2023
Paulina Brandberg