U2023/02167 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:841 av Niklas Sigvardsson (S)
Förtroendet för regeringens forskningspolitik

Niklas Sigvardsson har frågat mig på vilket sätt jag kommer att agera för att se till att den akademiska friheten värnas inom högre utbildning och forskning.

Högre utbildning och forskning ska präglas av akademisk frihet. Den akademiska friheten är en grundförutsättning för att lärare och forskare vid landets lärosäten fritt kan söka kunskap, formulera nya forskningsfrågor och sprida forskningsresultat av hög kvalitet. Det är viktigt att den akademiska friheten främjas och värnas, inte minst för yttrandefriheten, för demokratin och för en positiv samhällsutveckling.

Regeringen har hittills vidtagit följande åtgärder tänkta att stärka den akademiska friheten i Sverige. Universitetskanslersämbetet har fått i uppdrag att genomföra fallstudier för att analysera universitets och högskolors arbete med att främja en kultur som tillåter fritt kunskapssökande. Vidare har regeringen aviserat en utredning för att se över vissa delar av regelverket för etikprövning, för att underlätta för forskare genom att etikprövning bara ska genomföras för sådan forskning där den verkligen behövs för att skydda den enskilda människan och respekten för människovärdet. Slutligen har regeringen föreslagit att det straffrättsliga skyddet för utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner, bl.a. utbildningspersonal inom högskolan, ska stärkas i deras tjänsteutövning. Riksdagen har också bifallit förslaget och lagändringen träder i kraft den 1 augusti 2023.

Förutom åtgärderna ovan har regeringen nu inlett arbetet med den kommande forsknings- och innovationspropositionen. Som en del i detta gav regeringen i april 2023 de statliga forskningsfinansiärerna i uppdrag att inkomma med analyser och rekommendationer för regeringens forsknings- och innovationspolitik. I uppdraget har regeringen tydligt lyft fram vikten av den akademiska friheten, att den ska främjas och värnas och att den bidrar till ett öppet samhälle. Vidare har universitet och högskolor samt nästan 300 olika organisationer och andra aktörer inbjudits att inkomma med synpunkter, för att inhämta olika perspektiv och förslag. I denna inbjudan lyfts också fram att obunden forskning är en omistlig beståndsdel i det öppna samhället.

Min förhoppning är att i den fortsatta processen med kommande forsknings- och innovationsproposition ha ett gott samarbete med riksdagens samtliga partier för att värna den akademiska friheten samt stärka kvaliteten i svensk forskning.

Stockholm den 18 juli 2023

Mats Persson