U2023/02156 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen
Svar på fråga 2022/23:837 av Fredrik Lundh Sammeli (S)
Simkunnigheten bland barn
Fredrik Lundh Sammeli har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att alla barn ska nå målet att vara simkunniga, och om jag är beredd att lägga förslag om att flytta simkunnighetsmålet i skolan till en lägre årskurs än dagens.
Enligt skollagen (2010:800) ska eleverna inom varje skolform och inom fritidshemmet ges en likvärdig utbildning, oavsett i vilken skola eleven går eller var i landet utbildningen anordnas. Huvudmannen ansvarar för att eleverna får den utbildning de har rätt till.
Att kunna simma är livsavgörande. Därför finns det i ämnet idrott och hälsa, för grundskolan och motsvarande skolformer, mycket specifika krav på att elever ska kunna simma för att få ett godkänt betyg. I grundskolan ska eleverna för ett godkänt betyg i årskurs 6 och 9 kunna simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge.
Regeringen ser allvarligt på den statistik från Svenska Livräddningssällskapet som visar att antalet drunkningsolyckor i år ökar kraftigt i förhållande till 2022. En undersökning från Skolverket från 2022 visar också att andelen elever i årskurs 6 som bedöms nå kunskapskravet, har minskat något jämfört med 2014 medan andelen elever som når kunskapskravet gällande hantering av nödsituationer vid vatten är oförändrat sedan 2014. Undersökningen visar också att på skolor med sämre socioekonomiska förutsättningar, så som mindre andel vårdnadshavare med eftergymnasial utbildning och större andel nyinvandrade elever, klarar färre elever betygskriteriet i simning, jämfört med skolor med bättre förutsättningar.
När det gäller frågan om att flytta kravet på simkunnighet i skolan till en lägre årskurs vill jag dock poängtera att rörelser i vatten och vattenvana samt att balansera, flyta och simma i mag- och ryggläge är en del av det centrala innehållet i ämnet idrott och hälsa redan i årskurs 1–3. Det är således ett obligatoriskt ämnesinnehåll som alla elever har rätt att möta i undervisningen.
Tidiga insatser är avgörande för att elever ska nå betygskriterierna för ett godkänt betyg i såväl ämnet idrott och hälsa som i alla andra ämnen. Regeringen har därför bland annat gjort det möjligt för huvudmän att söka statsbidrag för undervisning under skollov redan i låg- och mellanstadiet, där simundervisning kan ingå (förordningen [2014:47] om statsbidrag för undervisning under skollov). Genom beslut om budgetpropositionen för 2023 utökades statsbidraget med 100 miljoner kronor.
Slutligen vill jag understryka att regeringen ser allvarligt på utvecklingen och följer den noga.
Stockholm den 13 juli 2023
Lotta Edholm