Svar på fråga 2022/23:213 Serkan Köse (S)

Lagen om husligt arbete

Serkan Köse har frågat mig om jag avser att se över lagen om husligt arbete.

Alla som arbetar ska ha goda arbetsvillkor och en god arbetsmiljö. Detta gäller även de som arbetar i arbetsgivarens hushåll och som omfattas av lagen (1970:943) om arbetstid m.m. i husligt arbete (lagen om husligt arbete).

Rätt till personlig assistans regleras i lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, förkortad LSS och rätten till assistansersättning regleras i socialförsäkringsbalken. När det gäller anställningsskydd och arbetstid vill jag påpeka att flertalet personliga assistenter som ger hjälpen till den enskilde enligt dessa lagar är anställda av kommuner eller företag. De omfattas inte av lagen om husligt arbete utan av vanliga arbetsrättsliga regler.

I de fall personliga assistenter är anställda av den person de ger assistans till gäller dock särskilda regler enligt lagen om husligt arbete. Det gör att dessa anställningar skiljer sig från andra anställningar. Det har ansetts att arbetstagare i husligt arbete inte bör kunna göra anspråk på samma arbetsrättsliga skydd som andra arbetstagare.

När det särskilt gäller personliga assistenter bör det i sammanhanget nämnas att det inte är ovanligt att den personlige assistenten själv är en närstående till assistansanvändaren. I den enkätundersökning som gjordes av Utredningen om översyn av yrket personlig assistent framkom att 61 procent av de personliga assistenter som var anställda direkt av assistansanvändaren själva bodde i hushållet hela eller delar av tiden (SOU 2020:1 s. 97).

Lagen om husligt arbete har moderniserats under senare tid. Vid Sveriges anslutning till ILO:s konvention om anständiga arbetsvillkor för hushållsarbetare fick arbetstagare i husligt arbete rätt till skriftlig information om grundläggande anställningsvillkor (prop. 2017/18:272). Rätten till information förstärktes ytterligare vid genomförande av arbetsvillkorsdirektivet samtidigt som arbetstagarna tillerkändes nya rättigheter, t.ex. rätten att begära en annan anställningsform eller en högre sysselsättningsgrad (prop. 2021/22:151).

Jag vill också påminna om att det finns annan lagstiftning som skyddar anställda som utför husligt arbete. Arbetsmiljölagen (1977:1160) tillämpas sedan 2009 fullt ut även vid husligt arbete och diskrimineringslagen (2008:567) gäller också vid sådant arbete.

Arbetsmarknadens parter har därutöver ingått kollektivavtal som innehåller bestämmelser om bl.a. uppsägning och arbetstid vid husligt arbete där hänsyn har tagits till både arbetsgivares och arbetstagares intressen.

Villkoren i arbetslivet för personliga assistenter påverkas även av andra faktorer. Rätten till assistansersättning kan upphöra eller tillståndet för den som får assistans kan förändras, ofta med kort varsel. I sådana situationer är det vid sidan av anställningsskydd också viktigt att det finns stöd för att finna en ny anställning och även för omställning genom kompetensutveckling och utbildning för den som vill söka sig till ett annat yrke.

Sammanfattningsvis har flera åtgärder således gjorts för att förbättra arbetsvillkor och arbetsmiljö för arbetstagare i husligt arbete. Jag har för närvarande inte för avsikt att ta några ytterligare initiativ för att specifikt se över lagen om husligt arbete men kommer att fortsätta följa utvecklingen.

Stockholm den 11 januari 2023

Paulina Brandberg