Fråga 2022/23:971 Militärens roll vid korankravaller

av Tobias Andersson (SD)

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Förra årets korankravaller kring påskhelgen uppmärksammade svenskarna på att det i vårt land finns tusentals individer som är redo att ta till våld för att tysta vår grundlagsstadgade yttrandefrihet. Sedan dess har mycket skett, och hotbilden i Sverige har förstärkts av påtryckningar från andra stater, organisationer, religiösa ledare och individer – alla med ett gemensamt mål att förändra Sverige i grunden.

Tyvärr har dessa påtryckningar fått effekt, och i Sverige börjar nu allt fler partier såväl som personer lockas av tanken om att gå våldsverkarna till mötes. Den ständigt närvarande latenta hotbilden som våldsverkarna utgör gentemot Sverige och vårt sätt att leva gjorde sig påmind på nytt under helgen som var. I anslutning till en koranbränning i Malmö initierades kraftiga upplopp som kulminerade i stenkastning mot polis, bränder och annan skadegörelse.

Såväl detta fall som tidigare sammandrabbningar mellan polis och våldsverkare upprörda över vår yttrandefrihet har synliggjort att polisen inte har vad som krävs för att hantera situationen. Skadegörelsen och våldet mot polisen fortgår, och under kravallerna grips knappt några. Våldsmonopolet krackelerar, och det är inte säkert att regeringens arbete för utökade resurser till, och befogenheter för, polisen räcker.

Vid dessa sammandrabbningar borde därför även andra lösningar ses över; bland annat skulle understöd från militären kunna vara ett alternativ. Under polisbefäl skulle sannolikt militären kunna kliva in och återta kontrollen, säkra tryggheten och bistå polisen med att gripa de som gripas bör. Den exakta ordningen skulle onekligen behöva utredas, och militärt understöd till polisen bör endast brukas vid undantagstillfällen.

Att behovet finns torde dock vara uppenbart när man tar del av videoklipp som sprids från de tillfällen då polisen misslyckats med att upprätthålla ordning och reda och för stunden blivit av med våldskapitalet.

Mot bakgrund av detta önskar jag ställa följande fråga till försvarsminister Pål Jonson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att se över förutsättningarna för militären att vid behov understödja polisen?