Fråga 2022/23:97 Regeringens vallöften om energipriserna

av Rickard Nordin (C)

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Redan förra vintern stod det klart att el- och drivmedelspriserna hade ökat kraftigt. De hastiga åtgärder som den förra regeringen då införde hade stora brister. Rysslands invasion av Ukraina och det fullskaliga energikrig Putin startat med resten av Europa har lett till nya chockhöjningar av energipriserna. I ljuset av detta har många partier presenterat förslag för att sänka hushållens elräkningar. Förra regeringen gav Svenska kraftnät i uppdrag att presentera en ny stödmodell som skulle bekostas av det stora överskottet av flaskhalsintäkter. Centerpartiets förslag skulle ge ett genomsnittligt hushåll 6 000 kronor mer i plånboken genom effektiva åtgärder som syftar till att hålla priserna nere på kort sikt, samtidigt som viktiga investeringar för sänkta elpriser på lång sikt genomförs. Viktigast för oss var dock att inte göra elpriserna till en politisk konflikt, eftersom vi såg att det var viktigare för hushållen att vi fick en lösning på plats snarare än att plocka politiska poäng i en valrörelse.

Den nuvarande regeringen har inte tagit emot Centerpartiets utsträckta hand men har fortsatt att utlova ett elprisstöd till Sveriges hushåll som skulle vara på plats senast den 1 november. I dag den 30 november meddelar Ebba Busch att stödet dröjer och kan införas tidigast i februari nästa år för hushållen, och för företagen finns inte ens ett preliminärt datum.

Utöver elpriserna utlovade samtliga regeringspartier och SD i valrörelsen sänkta drivmedelspriser med upp till 10 kronor. I själva verket blev sänkningen mindre än 1 krona och i realiteten runt 50 öre litern. Den enskilt dyraste satsningen i regeringens budget ger hushållen försvinnande lite för pengarna. Centerpartiet genomför i sin budget i stället en satsning som innebär att de som faktiskt inte har alternativ till bilen får en sänkning om cirka 3 kronor vid pump.

Mot bakgrund av detta är det faktiskt ett hån mot Sveriges befolkning att statsministern i dag den 30 november vågar hävda att regeringen har hållit allt man har lovat i valet. Med julen alldeles runt hörnet är regeringens besked på energiområdet tungt för många svenskar.

Jag vill mot bakgrund av statsministerns uttalande ställa följande fråga till energi- och näringsminister Ebba Busch:

Om regeringen menar att man inte brutit några vallöften, betyder det att ministern och regeringen inte kommer att leverera några fler åtgärder för att sänka el- och drivmedelsräkningarna?