av Isak From (S)
till Socialminister Jakob Forssmed (KD)
I slutet av november arrangerar världshälsoorganisationen The Tenth Session of the Conference of the Parties (COP 10) to the WHO Framework Convention on Tobacco Control i syfte att minska tobakens skadeverkningar.
Det är viktigt att Sverige deltar aktivt och delar med sig av våra erfarenheter utifrån att Sverige inom kort som första land i världen kommer att klassificeras som rökfritt. Det innebär att 95 procent av landets invånare inte är beroende av att röka cigaretter.
Jämfört med andra länder är det synnerligen få svenskar som drabbas av lungcancer. Svenskarna kan därmed leva längre, bidra till samhällsbygget och bespara oss skattebetalare kostsam vård. Sverige har kommit längre än alla andra länder i Europa på vägen mot att bli rökfritt. Det har mycket stor betydelse för folkhälsan och för samhället i stort.
En av anledningarna till att Sverige varit så framgångsrikt är vår långa snustradition, där tobaksfria nikotinprodukter spelar en allt viktigare roll. Från nikotinläkemedel till det vita snuset, fritt från tobak. Nikotin är i och för sig beroendeframkallande men leder oftast inte till samma svåra ohälsa som rökning.
Enligt en nyligen publicerad rapport till regeringen konstaterar Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) tillsammans att det i dag inte finns några studier som visar att det ”vita snuset” har några allvarliga bieffekter, även om ”risker inte kan uteslutas”. Jämfört med den dokumenterat farliga cigaretten måste detta ses som en stor folkhälsopolitisk framgång.
Sverige har en mycket låg andel rökare och mycket talar för att Sverige tack vare alternativ snart går att benämna som en rökfri nation. Eftersom jag förutsätter att regeringen deltar aktivt vid COP 10 vill jag därmed fråga socialminister Jakob Forssmed följande: