Fråga 2022/23:943 Klimatanpassning

av Märta Stenevi (MP)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Man behöver inte längre “lita på vetenskapen” för att förstå vad det är som händer. Det räcker med att fråga någon av Gotlands jordbrukare, någon av de svenska turister som var på Rhodos i sommar eller någon av alla dem som fått sin källare översvämmad de senaste veckorna. Klimatförändringarna – eller rättare sagt: klimatkrisen – är inte längre ett hot i framtiden. Klimatkrisen sker här och nu. 

I takt med att klimatkrisen slår med tilltagande kraft mot Sverige blir bristerna i Sveriges klimatanpassning tydligare och tydligare. S-MP-regeringen tillsatte ett nationellt expertråd för klimatanpassning vars syfte är att granska regeringens politik och komma med förslag som förbättrar Sveriges beredskap inför klimatkrisens konsekvenser. Budskapet från rådet är tydligt. Stöden till anpassningsåtgärder måste bli större och ligga kvar under längre tid. Den ryckighet som präglat politiken inom detta område den senaste mandatperioden – där satsningar som S-MP-regeringen genomfört tas bort så fort högern får igenom sina budgetar – har varit extremt skadlig och gör att vi står sämre rustade inför kommande kriser. I praktiken litar Sveriges kommuner inte på att de satsningar som lanseras ligger kvar över regeringsskiften. Eftersom klimatanpassning är dyrt och kräver stora investeringar under lång tid leder den ryckighet som präglar dagens arbete till att satsningarna helt enkelt inte blir av. 

I vårbudgeten valde regeringen att skära ned anslaget till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och klimatanpassning med 25 miljoner kronor. Samma anslag valde man i budgetpropositionen för 2023 (BP23) att skära ned med 15 miljoner. Därutöver valde man att skära ned på pengarna till åtgärder för ras- och skredsäkring längs Göta älv med 100 miljoner årligen. 

Regeringen har alltså gjort flera sänkningar samtidigt som regeringens eget expertråd för klimatanpassning så tydligt understryker behovet av mer resurser. På grund av den nuvarande regeringens politik står alltså Sverige sämre rustat inför klimatkrisens katastrofala konsekvenser. 

Mot bakgrund av att man skär ned på anslagen till klimatanpassning skulle jag vilja ställa följande fråga till statsrådet Romina Pourmokhtari: 

 

Kan statsrådet berätta hur statsrådet och regeringen arbetar för att uppfylla de rekommendationer som kommit från det nationella expertrådet för klimatanpassning om att främja långsiktighet och att skjuta till ytterligare medel till anpassningsarbetet?