av Camilla Hansén (MP)
till Utbildningsminister Mats Persson (L)
I Sverige föds cirka 200 barn varje år som har hörselnedsättning eller dövhet, och ungefär lika många får en hörselskada under uppväxten. De allra flesta, 95–98 procent, har föräldrar som är hörande.
Som förälder till barn med dövhet eller hörselnedsättning har man rätt till en grundutbildning i teckenspråk i regi av regionen. Man har också rätt till 240 timmars utbildning under barnets uppväxt (att jämföra med Norges 1 600 timmar). Det motsvarar 30 heldagar, eller 60 halvdagar, alltså en till två månader, och det under en barn- och ungdomstid som sträcker sig till 20-årsåldern. Utbildningen finansieras och följs upp av staten via Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). SPSM har framfört att antalet timmar för utbildning behöver ökas för att möta föräldrars olika behov bättre.
Utbildningarna, som ges av olika utbildningsanordnare godkända av SPSM, är mycket uppskattade av deltagarna och utvärderingar visar goda resultat. I juni publicerades SPSM:s utvärdering av utbildningarna som gavs 2022. Hela 70 procent (av 400 svaranden) har blivit bättre på att förstå teckenspråk, 67 procent har blivit bättre på att kommunicera på teckenspråk och 60 procent anger att de använder teckenspråk mer med sitt barn efter kursen.
Deltagarna är extremt nöjda med kurserna: på en tiogradig skala ger 61 procent högsta betyg, och 16 procent ger näst högsta betyg. Andelen som sätter högsta betyg har ökat år för år. Deltagarna lyfter fram kunskapsfokus, lärarnas pedagogiska förmåga och engagemang samt vikten av möten med andra föräldrar och barn i liknande situation som bra saker med utbildningarna. Den viktigaste förbättringen av utbildningarna skulle enligt deltagarna vara mer tid. En förälder beskriver känslan när timmarna tar slut: Jätteläskigt, verkligen jätteläskigt!
I december kommenterade utbildningsminister Mats Persson kravet på fler timmar med att regeringen ska se över systemet och göra det som krävs för att alla barn och föräldrar ska få det stöd de behöver.
Min fråga till utbildningsminister Mats Persson är:
Kan ministern säga när översynen av systemet och de åtgärder som krävs för att ge alla barn och föräldrar det stöd de behöver för att lära sig teckenspråk blir klar?