Fråga 2022/23:926 Ökat hot och hat

av Anna Wallentheim (S)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Runt om i Sverige vittnar fler moskéer och islamiska förbund om ökat hot och hat mot dess medlemmar, deras lokaler och deras existens. Och så sent som den 16 augusti gick det i Sydsvenskan att läsa att Islamic Center i Malmö under onsdagen mottagit ett hatbrev innehållande vitt pulver. Polisen larmades dit, men kunde denna gång tack och lov konstatera att innehållet i brevet var ofarligt.

Polariseringen i samhället blir allt tydligare och hat- och hotbrev mot exempelvis Islamic Center och moskéer har nu blivit så vanligt att företrädare inte ens anmäler enskilda brev utan lämnar över pärmar med hot- och hatbrev till polisen med jämna mellanrum. Detta är en utveckling som inte bara är en fara för muslimer utan splittrar hela vårt samhälle.

De ökade säkerhetshoten mot Sverige, koranbränningarna, Tidöavtalet, politiska uttalanden från riksdagsledamöter från både ett av regeringspartierna och Sverigedemokraterna med mera är såklart inte heller något som underlättar situationen, utan spär bara på det ökade hatet mot muslimer och islam som religion som vi redan innan dessa händelser såg öka.

Statsminister Ulf Kristersson sa i sin regeringsförklaring, den 18 oktober 2022, att han skulle bilda en regering för hela Sverige och för alla som bor här. Trots detta presenterar regeringen gång på gång politiska förslag som gör skillnad på människor. Bara i Tidöavtalet ser vi ett flertal förslag som enligt flera stora människorättsorganisationer strider mot de mänskliga rättigheterna och som riskerar polarisera vårt land ännu mer, förslag som också riskerar öka misstänkliggörandet av muslimer och islam.

Med tanke på det ökade hatet och den ökade polariseringen vill jag därför fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Hur tänker regeringen och ministern jobba för att hotet och hatet mot muslimer och islam som religion i Sverige ska minska?