Fråga 2022/23:913 Folkmordet mot Ishaaq

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Mellan 1987 och 1989 pågick en systematisk och statligt sponsrad massaker av civila tillhörande Ishaaq-klanen i Somalia under ledning av landets dåvarande diktator Siad Barre. Den somaliska militären kom att skapa egen grupp som kom att kallas för Dabar Goynta Isaaka (Ishaaq-utrotare), som kom att genomföra systematiska attacker mot obeväpnade, civila byar, vattenställen och betesområden i det som i dag är Somaliland. Hela byar kom att avfolkas och städer plundrades, samtidigt som förövarna genomförde systematiska våldtäkter.

Olika källor anger olika siffror på antalet mördade civila, men det kan handla om över 200 000. Därtill förstördes städer i dagens Somaliland, vars huvudstad Hargeisa förstördes till 90 procent och staden Burao förstördes till 70 procent. Folkmordet ledde till massflykt och upp till en halv miljon människor, merparten tillhörande Ishaaq-klanen, kom att fly från sitt hemland – en flykt som senare beskrivits som ”en av de snabbaste och största framtvingade folkrörelser som registrerats i Afrika”.

År 2001 beställde FN en utredning om tidigare kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Somalia. Genom denna skulle man utreda krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord, och rapporten bekräftade också att folkmordet mot Ishaaq hade ägt rum. FN-utredaren Chris Mburu kunde konstatera följande: ”Baserat på de totala bevis som samlats in i Somaliland och på andra håll både under och efter sitt uppdrag, tror konsulten bestämt att folkmordsbrottet var uttänkt, planerat och begått av den somaliska regeringen mot isaaq-folket i norra Somalia mellan 1987 och 1989.”

Det är således belagt att diktaturen Somalia använt sitt flygvapen, sin armé och sin flotta för att platta till Somalilands städer, förgifta dess brunnar, flygbomba dess städer och infrastruktur, beskjuta flyende civila, använda våldtäkt som ett krigsvapen, använda mänskligt skapad svält som ett krigsvapen, påtvingat en marin och ekonomisk blockad och mycket mer för att terrorisera civilbefolkningen i Somaliland.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Tobias Billström svara på följande fråga:

 

Erkänner Sveriges regering folkmordet mot Ishaaq och om så inte är fallet, varför?